Fit for 55: Parlamentul European adoptă o legislație esențială pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera
Scris de EcoFM la 19 aprilie 2023
Marți, 18 aprilie, deputații europeni au aprobat acordurile privind reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), mecanismul de gestionare a limitelor de emisii de carbon (CBAM) și crearea Fondului social pentru climă (SCF).
Aceste acte legislative cheie fac parte din pachetul „Fit for 55”, care are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990, potrivit site-ului Parlamentului European.
ETS
S-a constatat că 413 eurodeputați au susținut reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, 167 s-au opus și 57 s-au abținut.
„Acest lucru sporește ambiția ETS, deoarece emisiile de gaze cu efect de seră în sectoarele ETS trebuie reduse cu 62% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005”, se arată într-o declarație.
Biroul de presă a subliniat că reforma elimină cotele de emisii gratuite pentru companii din 2026 până în 2034. De asemenea, este creat separat un nou ETS II, care va acoperi emisiile din transportul rutier și la încălzirea clădirilor până în 2027, sau 2028 dacă prețurile energiei sunt foarte ridicate.
Raportul a adăugat că noul ETS va acoperi și emisiile din sectorul maritim. În plus, deputații europeni au votat pentru revizuirea ETS pentru aviație. Acest lucru va duce la eliminarea treptată a permiselor gratuite pentru sectorul aviației până în 2026 și va promova utilizarea combustibililor curați pentru aviație.
CBAM
Remarcăm că 487 de deputați au votat în favoarea taxei pe carbon, 81 au votat împotriva acesteia și 75 s-au abținut. CBAM este menită să încurajeze țările din afara UE să își consolideze ambițiile climatice și să prevină transferul producției către țări cu legi de mediu mai puțin stricte.
CBAM ar urma să acopere următoarele bunuri: fier, oțel, ciment, aluminiu, îngrășăminte, electricitate, hidrogen, emisii indirecte în anumite condiții.
Biroul de presă a explicat că importatorii acestor produse vor trebui să plătească orice diferență de preț între prețul carbonului plătit în țara de producție și prețul creditelor de carbon în cadrul ETS. CBAM va fi introdus treptat, din 2026 până în 2034, în același ritm cu eliminarea cotelor gratuite.
Fondul social pentru climă
În raport se precizează că în 2026 va fi creat Fondul social pentru climă. Acesta va garanta o tranziție climatică echitabilă și incluzivă din punct de vedere social. Înființarea Fondului climatic social a fost susținută de 521 de deputați, 75 s-au opus și 43 s-au abținut.
Se menționează că fondul va fi finanțat dintr-o licitație a permiselor ETS II (până la 65 de miliarde de euro), iar un procent suplimentar de 25% va fi acoperit din resurse naționale, estimat la 86,7 miliarde de euro.
„Acest lucru va fi în beneficiul gospodăriilor vulnerabile, al microîntreprinderilor și al utilizatorilor de transport, în special al celor afectați de sărăcia energetică și de transport”, a subliniat biroul de presă. Textele trebuie să fie aprobate în mod oficial de Consiliul UE înainte de a fi publicate în Jurnalul Oficial și vor intra în vigoare în 20 de zile. Reamintim că UE s-a apropiat de obiectivele sale în materie de climă până în 2030 datorită modificărilor aduse sistemului de comercializare a emisiilor (EU ETS), precum și mecanismului de ajustare a limitelor de emisii de dioxid de carbon (CBAM) al blocului comunitar.