Acum în direct

Title

Artist

Cooperare Moldo-Suedeză pe dimensiunea proiectelor fondului forestier

Scris de la 14 februarie 2023

Directorul Agenţiei „Moldsilva” Valeriu Caisîn a avut o întrevedere de lucru cu delegația condusă de Bjorn Merkell, responsabil de domeniul colaborării internaționale în cadrul Agenției Resurselor Forestiere din Suedia. Partenerii suedezi s-au aflat în Republica Moldova, în perioada 6-9 februarie, curent, pentru elaborarea unui raport iniţial de ţară în vederea desfăşurării cooperării bilaterale bazată pe proiecte utile şi concrete.

În cadrul discuţiilor purtate cu Valeriu Caisîn au fost abordate subiecte despre suprafeţele împădurite din ţara noastră şi soluţii viabile pentru sporirea lor, dezvoltarea pepinierelor silvice, echilibrul funcţiilor pădurii, Programul Naţional de Împădurire şi Reîmpădurire şi alte aspecte importante pentru dezvoltarea fondului forestier.

Directorul Agenţiei „Moldsilva” a apreciat disponibilitatea Suediei pentru asistenţă şi contribuţie la dezvoltarea şi modernizarea ramurii silvice, în special fiind menţionată posibilitatea estimării exacte a suprafeței pădurilor din Republica Moldova cu ajutorul imaginilor de satelit cu precizie înaltă şi verificarea datelor cadastrale actuale, cu elaborarea unei Note Conceptuale de bază. Printre subiectele sensibile din silvicultură Valeriu Caisîn a mai menționat necesitatea creării unei bănci de semințe a arborilor autohtoni, ce ar putea fi plantate în anii mai puțini roditori, salariile mici în ramura silvică, dar şi implicarea societăţii (diverse instituţii, APL-uri, ONG-uri, etc.) la sporirea suprafeţelor împădurite, în condiţiile insuficienţei forţei de muncă.

Totodată, în scopul completării spectrului de informaţii necesare pentru elaborarea unui raport iniţial de ţară, delegaţia suedeză a efectuat vizite de familiarizare la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice din Chişinău şi Întreprinderea pentru Silvicultură „Hînceşti-Silva”. În cadrul lor au fost trecute în revistă aspecte ce ţin de modalităţile de evidenţă a masei lemnoase, derularea exploatărilor forestiere, procesul de crearea a culturilor silvice, realitatea Inventarului Forestier National, importanţa şi realizarea Amenajamentelor Silvice, dar şi alte activităţi ce întregesc spectrul de preocupări ale silvicultorilor.

Pe parcursul anilor precedenţi silvicultorii moldoveni au avut mai multe proiecte de succes realizate cu sprijinul partenerilor suedezi, iar actuala vizită de familiarizare demonstrează aceeaşi perseverenţă şi intenţiile de a dezvolta sectorul forestier prin implicare şi cooperare internaţională.

Sursa: moldsilva.gov.md


Acum în direct

Title

Artist