Acum în direct

Title

Artist

ONU afirmă că omenirea înțelege greșit soluția climatică

Scris de la 15 septembrie 2022

Potrivit unui nou raport al ONU, lumea se îndreaptă într-o direcție greșită în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, în timp ce dezastrele naturale costă deja omenirea aproximativ 200 de milioane de dolari pe zi, titrează AP.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), numărul dezastrelor naturale a crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani, cu o medie de 115 decese pe zi.

Secretarul general al ONU, António Guterres, comentând datele OMM, a atras atenția asupra inundațiilor din Pakistan, a valurilor de căldură din Europa, a secetei din China și din țările din Cornul Africii: Somalia, Etiopia, Eritreea și Djibouti, precum și din SUA.

„Noua scară a dezastrelor naturale este foarte periculoasă. Acesta este prețul pe care îl plătește omenirea pentru dependența sa de combustibilii fosili”, a spus el.

ONU consideră că există o probabilitate de creștere a temperaturii cu 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani, în plus, există o probabilitate de 93% să se înregistreze valuri de căldură record în următorii cinci ani. Țările din Europa au bătut recordul de distrugere prin incendii de vegetație în vara anului 2022 – 662.800 ha au fost devastate de foc.

Din cauza caniculei anormale, o serie de țări s-au confruntat cu penurii de apă, iar râuri importante din punct de vedere strategic, precum Rinul, au înregistrat scăderi ale nivelului apei, ceea ce a afectat grav navigația; atunci când nivelul apei este scăzut, cantitatea de marfă transportată pe nave trebuie să fie redusă.

„Cu toate acestea, în fiecare an ne dublăm această dependență de combustibilii fosili, chiar dacă simptomele se agravează rapid”, a adăugat el.

Raportul, întocmit pe baza datelor compilate de mai multe agenții și parteneri ai ONU, a citat o probabilitate de 48% ca creșterea temperaturii globale, comparativ cu perioada preindustrială, să atingă 1,5 grade Celsius (2,7 Fahrenheit) în următorii cinci ani.

Aceasta vine pe fondul unor noi avertismente lansate săptămâna trecută de oamenii de știință, potrivit cărora, dacă se va depăși acest prag de temperatură, stabilit în acordul climatic de la Paris din 2015, se vor declanșa probabil patru „puncte critice” în ceea ce privește clima.

Multe guverne încearcă deja să abordeze amenințarea unor fenomene meteorologice mai severe din cauza schimbărilor climatice, iar datele arată că numărul deceselor cauzate de dezastrele naturale a scăzut în ultimii ani. Cu toate acestea, se preconizează o creștere puternică a costului economic al catastrofelor provocate de schimbările climatice.

Raportul ONU afirmă că astfel de „pierderi și daune” pot fi limitate dacă se iau măsuri în timp util pentru a preveni încălzirea și mai mult și pentru a se adapta la creșterile de temperatură care sunt acum inevitabile. Chestiunile legate de compensarea pagubelor suferite de națiunile sărace ca urmare a emisiilor produse de țările bogate vor juca un rol important în cadrul viitoarelor discuții ONU privind clima, care vor avea loc în Egipt în această toamnă.


Acum în direct

Title

Artist