Acum în direct

Title

Artist

Ecologiștii consideră că omenirea a provocat dispariția a 1,43 mii de specii de păsări

Scris de la 21 decembrie 2023

Ecologiștii europeni au ajuns la concluzia că, în ultimii 130.000 de ani, omenirea a provocat, direct sau indirect, dispariția a aproximativ 1.43.000 de specii de păsări, ceea ce reprezintă 12% din numărul total de specii de păsări de pe Pământ, a declarat Serviciul de presă al Centrului Britanic pentru Ecologie și Hidrologie (UKCEH).

„Studiul nostru arată că umanitatea a avut un impact mult mai mare asupra diversității speciilor de păsări decât se credea în trecut. Am demonstrat că multe specii de păsări au dispărut de pe fața Pământului fără urmă încă dinainte de a exista o limbă scrisă, ca urmare a distrugerii habitatului, a vânătorii excesive și a distrugerii cuiburilor lor de către șobolani, câini și porci”, a declarat Robert Cook, cercetător la UKCEH.

Oamenii de știință sunt interesați de modul în care activitatea umană a afectat diversitatea speciilor și numărul de păsări care au populat Pământul în ultimii 130 de mii de ani, de la plecarea omului din Africa și începutul dispersiei sale pe planetă. Pentru a obține aceste informații, oamenii de știință au analizat datele istorice și paleontologice disponibile privind modul în care oamenii au interacționat cu diferite păsări în timpul procesului de colonizare a Pământului.

Ecologiștii au folosit aceste date pentru a crea un model computerizat care i-a ajutat să calculeze modul în care diversitatea speciilor de păsări s-a schimbat de la sfârșitul erei pleistocenului până în prezent. Aceste calcule au demonstrat că, în acest timp, au dispărut aproximativ 1.43.000 de specii de păsări, dintre care 225 de specii au dispărut în epoca relativ modernă, rămășițele a încă 417 specii sunt păstrate în arhiva paleontologică, iar oamenii de știință nu au găsit încă urme ale celorlalte 788 de specii de păsări.

Potrivit ecologiștilor, cele mai multe dintre aceste dispariții de păsări au avut loc în trei perioade istorice specifice – secolul al IX-lea î.Hr., secolul al XIV-lea d.Hr. și ultimele trei secole. Prima perioadă este asociată cu pătrunderea primilor oameni pe insulele din vestul Pacificului, iar a doua cu colonizarea arhipelagurilor din estul Pacificului, perioadă în care, potrivit estimărilor oamenilor de știință, au dispărut simultan 570 de specii de păsări.

În această epocă istorică, după cum notează oamenii de știință, păsările au dispărut de aproximativ o sută de ori mai repede decât din cauze naturale înainte de răspândirea oamenilor pe planetă. Rate similare, dar ușor mai mici, de dispariție a păsărilor au fost observate și în ultimele trei secole. Acest lucru sugerează încă o dată că rolul omenirii în actuala extincție în masă a faunei și florei este mult subestimat, au concluzionat Cook și colegii săi.

În urmă cu șapte ani, ecologiștii au ajuns la concluzia că a șasea extincție în masă a început pe Pământ. Calculele lor au arătat că, de la începutul așa-numitului Antropocen, epoca omenirii, rata de dispariție a mamiferelor și a altor animale a crescut de aproximativ 114 ori. Oamenii de știință estimează că această rată se apropie acum de ritmul în care reprezentanții florei și faunei au dispărut la sfârșitul erei dinozaurilor.


Acum în direct

Title

Artist