Acum în direct

Title

Artist

STUDIU: Giganții petrolieri accelerează producția pentru profit

Scris de la 6 decembrie 2023

Giganții mondiali ai petrolului, cum ar fi Exxon, Chevron, Shell și Saudi Aramco, își intensifică investițiile în producția de petrol și gaze naturale pentru a obține profituri record, reducând în același timp cheltuielile pentru proiecte de energie verde.

Companiile refuză efectiv să se conformeze acordurilor internaționale privind clima, ceea ce face ca emisiile de carbon să continue să crească, relatează Babel. În 2022, liderii mondiali în ceea ce privește producția de petrol erau Arabia Saudită, Rusia, Iran, China și SUA.

Producția de petrol va crește probabil în următorii ani, în ciuda acordurilor globale privind clima. Institutul de Mediu din Stockholm preconizează că va ajunge la 35 de miliarde de barili în 2025, cu 5 miliarde de barili mai mult decât este necesar pentru a menține încălzirea globală la 1,5℃. În 2050, cifra ar putea ajunge la 40 de miliarde de barili, deși ar trebui să scadă la 7-15 miliarde de barili pe an, conform acordurilor internaționale privind clima.

Linia roșie: previziunile actuale privind producția mondială de petrol. Albastră: producția necesară pentru a menține creșterea temperaturii la 1,5℃.

Analistul CREA de la Institutul German de Cercetare Economică Franziska Holz a explicat că prețul petrolului crește odată cu nivelul de trai din diferite țări. De exemplu, în țările din Asia de Sud-Est și din Africa, bunăstarea este în creștere și tot mai mulți oameni își cumpără mașini. În țările dezvoltate, în special în China și India, țări dens populate, cererea de plastic, motorină și benzină crește odată cu „clasa de mijloc”.

Institutul mențonează că, în același timp cu creșterea cererii de petrol, investițiile în proiecte ecologice sunt în scădere. În special, din cauza creșterii costurilor lanțului de producție, precum și a întârzierilor și întreruperilor în producție. Astfel, în perioada 2020-2022 s-a triplat prețul polisiliciului – principalul element al panourilor solare. Din cauza impasului dintre SUA și China, în special din cauza închiderii piețelor americane pentru producătorii chinezi.

În plus, din cauza războiului ruso-ucrainean, costurile turbinelor eoliene au crescut, iar producția acestora de către cei mai mari trei producători occidentali a devenit neprofitabilă. La urma urmei, ambele țări obișnuiau să aprovizioneze piața mondială cu mult oțel, din care sunt fabricate turbinele. Din cauza războiului, oferta a scăzut și prețul a crescut în consecință.

Se remarcă faptul că, în 2022, industria globală a petrolului și gazelor a investit aproximativ 20 de miliarde de dolari în energie regenerabilă – doar 2,5% din totalul investițiilor lor. Pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris, compania trebuie să investească jumătate din toate cheltuielile de capital.

Studiul a subliniat că cererea puternică de petrol permite Rusiei să genereze venituri mari din petrol și gaze, în ciuda sancțiunilor. În septembrie 2023, veniturile sale din exporturi s-au ridicat la 18,8 miliarde de dolari, cea mai mare cifră lunară din iulie 2022. Deși sancțiunile au avut un impact mare asupra veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei, acestea nu au funcționat prea bine. Rușii au fost ajutați de o flotă obscură de petroliere și de prețurile scăzute ale petrolului rusesc.

Unii comercianți au ignorat pur și simplu plafonul de preț de 60 de dolari și au vândut petrol rusesc la 70 de dolari pe baril. Agenția Internațională pentru Energie estimează că cererea de petrol va scădea după 2030 și, odată cu ea, și profiturile din petrol și gaze. Prin urmare, strategia companiilor petroliere s-ar putea dovedi a fi mioapă.


Acum în direct

Title

Artist