Emanuel Macron: Franța va finanța cercetări privind criosfera planetei
Scris de EcoFM la 15 noiembrie 2023
Franța va cheltui 1 miliard de euro pentru cercetarea polară până în 2030, finanțând studiul topirea calotelor glaciare. Angajamentul a fost făcut de președintele francez Emmanuel Macron la 10 noiembrie, în cadrul unui summit al șefilor de stat și al oamenilor de știință de la Paris, organizat înaintea conferinței COP28 privind clima, care începe la 30 noiembrie la Dubai.
Summitul One Polar a fost dedicat protejării criosferei Pământului – a polilor și a ghețarilor montani. „Nu vorbim despre amenințarea de mâine, ci despre o amenințare care există deja și care se accelerează. Vorbim despre transformarea criosferei – gheața Pământului – care amenință deja milioane de oameni și va amenința miliarde de locuitori ai planetei, cu multe consecințe directe și indirecte”, a declarat președintele francez, citat de The Guardian.
Calota de gheață a Pământului reflectă cea mai mare parte a luminii solare înapoi în spațiu, ceea ce este cunoscut sub numele de „efectul albedo”. Reducerea albedo în Arctica determină încălzirea apei, ceea ce duce la eliberarea metanului stocat în cristalele de gheață, iar metanul este un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon. În plus, topirea gheții face ca marea să absoarbă mai multă căldură. Dispariția gheții ar putea provoca schimbări climatice rapide și ar reprezenta un punct de cotitură în acest proces.
Deteriorarea regiunilor polare și a ghețarilor de pe Pământ îi alarmează pe oamenii de știință, în timp ce valurile de căldură la ambii poli, observate pentru prima dată în 2022, amenință să devină ceva obișnuit. Experții în domeniul polar și al ghețarilor au declarat, în cadrul summitului desfășurat la Paris, că temperaturile din Arctica cresc de patru ori mai repede decât media globală. În același timp, „rata de pierdere a gheții este în medie cu 20% mai mare decât în deceniul precedent”. Evenimentul a avertizat, de asemenea, că jumătate din cei 200.000 de ghețari situați în Africa, America, Antarctica, Asia, Europa și Oceania vor dispărea până la sfârșitul secolului.