Acum în direct

Title

Artist

The Washington Post: Nivelul gheții marine din Antarctica a ajuns la un nivel record

Scris de la 26 septembrie 2023

Cotidianul american The Washington Post a citat marți date de la Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața (NSIDC), potrivit cărora nivelul gheții marine din jurul Antarcticii a scăzut  la un nivel record.

Și asta la sfârșitul iernii în emisfera sudică. Împrejurările au fost numite o „piatră de hotar majoră” în procesul de schimbare climatică de pe Pământ.

„Există o oarecare îngrijorare că acesta ar putea fi începutul unei tendințe pe termen lung”, a declarat NSIDC într-un comunicat.

Potrivit Centrului, gheața de mare din Antarctica atinge de obicei minimul la sfârșitul verii în emisfera sudică – în jurul lunii februarie – și maximul la sfârșitul iernii (septembrie-octombrie). Dar chiar și în februarie, oamenii de știință au raportat că gheața de mare plutitoare a atins niveluri minime record în această regiune.

Acoperirea anuală de gheață a ajuns la doar 6,55 milioane de mile pătrate în 2023, cu 398.000 de mile pătrate mai puțin decât precedentul record minim înregistrat în 1986.

Oamenii de știință spun că gheața de mare din jurul calotelor polare este foarte importantă. Adevărul este că, cu cât există mai puțină gheață de mare, cu atât mai puțină lumină solară este reflectată în spațiu, iar acest lucru duce la o mare încălzire a apei, cu toate consecințele pe care le implică.


Acum în direct

Title

Artist