Marea Britanie ar putea face obligatorie montarea de adăposturi pentru păsări în clădirile noi
Scris de EcoFM la 11 septembrie 2023
În Marea Britanie, Camera Lorzilor va dezbate un amendament care va face obligatorie utilizarea „cărămizilor rapide”(swift bricks) în noile locuințe din Anglia, creând astfel locuri de cuibărit pentru păsări. Potrivit inițiatorilor modificării, aceasta poate contribui la stoparea declinului faunei sălbatice, relatează The Guardian.
Se menționează că o swift brick este o cărămidă goală discretă care oferă un adăpost pentru păsări și nevertebrate, inclusiv pentru cele luate sub ocrotire care își fac cuibul în scorbora de copaci.
„Nu există multe soluții simple de conservare ca aceasta”, a declarat politicianul și ecologistul Zach Goldsmith. Costul adăugării cărămizilor rapide la clădirile noi este atât de mic în comparație cu costul clădirii în sine, încât este aproape imposibil de măsurat, iar impactul asupra speciilor pe cale de dispariție ar fi uriaș.”
Articolul a subliniat că populația de lebede migratoare din Marea Britanie a scăzut cu 60% între 1995 și 2020. Acum, numărul lor a scăzut și mai mult, de la 59.000 de perechi de reproducere la aproximativ 48.000.
Se observă că pierderea locurilor de cuibărit – în special prin măsuri de eficiență energetică care acoperă acoperișurile vechi – este un factor de declin al păsărilor și al insectelor zburătoare cu care se hrănesc.
În document se precizează că instalarea de cărămizi rapide în toate casele noi a primit sprijin transpartinic atunci când a fost dezbătută în Parlament. O petiție în acest sens a fost semnată de 110.000 de persoane în luna iulie, dar guvernul și-a reiterat dorința de a lăsa solicitarea la discreția autorităților locale.
Doar cinci din cele 455 de autorități de planificare din Anglia cer constructorilor să instaleze cărămizi în casele noi, în conformitate cu cele mai bune practici.
„Acest amendament este o mare oportunitate pentru ca guvernul să își îndeplinească angajamentul de a stopa pierderea biodiversității până în 2030”, a declarat scriitoarea și activista care a creat petiția, Hannah Bourne-Taylor.
Reamintim că, în ultimii 40 de ani, 600 de milioane de păsări au dispărut în Europa și Marea Britanie, iar păsările cuibăritoare reprezintă aproximativ 17-19%. Cele mai grav afectate specii sunt cele asociate cu agricultura.