Un studiu a stabilit că porcii tind să fie empatici și își pot ajuta semenii
Scris de EcoFM la 21 august 2023
Oamenii de știință din Germania au efectuat un experiment cu 75 de purcei tineri. Toți „subiecții de test” erau „familiarizați” unii cu alții și stăteau în același țarc. Cercetătorii au atașat o cușcă separată la țarc, în care a fost plasat periodic câte un purceluș.
Între coteț și cușcă exista o ușă pe care purcelușii din cotețul mare o puteau deschide și își puteau ajuta perechea să iasă.
În prealabil, toți purcelușii fuseseră antrenați să deschidă cușca atunci când „prizonierul” nu se afla acolo. De îndată ce un purceluș a fost separat de boxa principală, a început să dea „semnale de ajutor” puternice: guițând și încercând să iasă. Colegii săi de iesle puteau să-l ajute sau să-l ignore.
Experimentul a demonstrat că 64 de purcei capturați (85%) au fost ajutați. În același timp, cei care au făcut-o tot timpul, cei altruiști, au fost doar 33 (44% dintre potențialii ajutători). De asemenea, atunci când un captiv din interiorul cuștii a guițat, purcelușilor le-a luat mult mai mult timp și au examinat mai amănunțit cușca înainte de a o deschide, comparativ cu una goală, potrivit Phys.org. O lucrare științifică care descrie studiul a apărut în revista Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.