Acum în direct

Title

Artist

Studiu:Oceanele lumii își schimbă culoarea din cauza schimbărilor climatice

Scris de la 14 iulie 2023

Oceanele lumii se înverzesc, potrivit oamenilor de știință, această schimbare de culoare ar putea fi rezultatul schimbărilor climatice – și are consecințe nefericite.

După ce au studiat datele imaginilor din satelit din ultimele două decenii, o echipă de oameni de știință din SUA și Marea Britanie a constatat că 56% din suprafața oceanelor lumii – mai mult decât suprafața întregii mase terestre – a devenit mai verde, acest lucru fiind cel mai vizibil în regiunile tropicale din apropierea ecuatorului. Studiul a fost publicat în revista Nature.

Culoarea oceanului este determinată de stratul de apă de la suprafață. De regulă, cu cât este mai mult fitoplancton, care folosește clorofila verde pentru procesul de fotosinteză, cu atât apa este mai verde. În schimb, cu cât mai puține alge și microbi sunt în apă, cu atât aceasta este mai albastră. Deoarece fitoplanctonul absoarbe CO2, oceanele lumii acționează ca un depozit uriaș al acestui gaz cu efect de seră, reducând teoretic încălzirea globală. Însă, potrivit experților, concentrația crescută de fitoplancton poate avea numeroase efecte secundare asupra ecosistemelor oceanice, care sunt departe de a fi întotdeauna previzibile. Fitoplanctonul modifică temperatura apei, transparența și conținutul de nutrienți.

Cercetătorii au observat în repetate rânduri consecințe pe termen scurt, ale dezvoltării explozive a fitoplanctonului ca urmare a unei creșteri bruște a temperaturii, atunci când acesta a consumat tot oxigenul din apă, generând zone moarte.

Potrivit conducătorului studiului, Dr. B.B. Cael de la Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie, schimbările observate în ocean sunt rezultatul încălzirii globale, care, la rândul ei, este cauzată de utilizarea activă a combustibililor fosili.

„Oceanele verzi sunt o dovadă în plus a modului în care activitatea umană afectează viața pe Pământ și afectează biosfera”, afirmă savantul.

Cercetătorii recunosc că este posibil ca fitoplanctonul să nu fie singura cauză a înverzirii oceanelor, dar analiza lui Cael a imaginilor din satelit se încadrează într-un model computerizat creat în 2019 de coautorul său de studiu Stephanie Dutkiewicz, cercetător științific principal la Massachusetts Institute of Technology. Modelul a inclus două scenarii pentru schimbările de culoare ale oceanelor lumii în următorii 20 de ani. Unul includea prezența gazelor cu efect de seră, iar celălalt nu. Modelul cu gaze cu efect de seră a demonstrat că până la 50% din ocean ar deveni verde în două decenii.

Cercetătorii nu și-au propus să studieze în profunzime posibilele efecte ale înverzirii oceanelor lumii.Ei se limitează să sublinieze faptul că procesul în ecosistemele microbiologice de suprafață este deja în desfășurare și au fost primii care au semnalat acest lucru comunității științifice, care va trebui acum să evalueze ce se întâmplă.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork