Acum în direct

Title

Artist

Ministra Mediului reprezintă Republica Moldova la conferința OSCE consacrată impactului schimbărilor climatice asupra securității

Scris de la 7 iulie 2023

În perioada 6-8 iulie, ministra Mediului, Iordanca – Rodica Iordanov, participă la conferința OSCE privind schimbările climatice, care se desfășoară la Viena. Evenimentul oferă oportunitatea de a discuta implicațiile schimbărilor climatice pentru securitate și stabilitate în regiunea OSCE și modalități prin care Organizația poate adăuga valoare privind abordarea comprehensivă a schimbărilor climatice.

Conferința a creat un cadru propice pentru a face un bilanț al realizărilor OSCE din ultimul deceniu, împărtăși experiențe, explora perspective pentru consolidarea cooperării practice a parteneriatului, inclusiv în ceea ce privește implicarea femeilor și tinerilor.

În luarea sa de cuvânt, ministra Mediului a Republicii Moldova, Iordanca – Rodica Iordanov, a menționat că evenimentul deschide discuții asupra unui aspect crucial: legătura dintre climă și securitate și demonstrează încă o dată că schimbările climatice sunt o problemă multidimensională, care afectează direct și indirect procesele sociale și politice, ceea ce creează nevoia de a analiza posibilele consecințe din mai multe perspective.

„Cooperarea pentru acțiunile climatice și reziliența la nivel național, regional și global este esențială pentru a obține rezultate tangibile și pentru a progresa în problemele de mediu, climă și securitate și pentru a declanșa schimbări catalitice. Din păcate, astăzi ne confruntăm cu mai mult decât probleme climatice. Războiul, o catastrofă pentru umanitate, continuă cu un număr din ce în ce mai mare de victime și pierderi, cu consecințe care vor rămâne mulți ani. Războiul impune insecuritate și non-stabilitate și, împreună cu schimbările climatice, creează o sinergie negativă, care ar trebui abordată și mai decisiv prin evaluarea cu acuratețe nu numai a amenințării la adresa oamenilor, ci și a mediului, pentru modelarea posibilelor consecințe și pregătirea unui răspuns adecvat”, a menționat ministra Mediului.

Iordanca-Rodica Iordanov a remarcat importanța cooperării privind râul Nistru cu colegii ucraineni, care s-a oprit din cauza războiului, deși discuțiile au fost destul de intense. „Războiul a încetinit discuțiile pe râul Nistru, dar rămâne nevoia de a ne da seama cum să susținem ecosistemul râului și bazinul acestuia. Războiul ne-a făcut să ne revizuim pregătirea și capacitățile de a face față, de a răspunde la consecințe și de a face față unei noi probleme – a poluării cauzate de război și impactului, inclusiv transfrontalier, al acțiunilor militare”, a specificat oficialul moldovean. Ministra a accentuat necesitatea unei monitorizări a poluării și emisiilor cauzate de război, pentru a fi evitate consecințe grave, prin îmbunătățirea sistemelor de avertizare timpurie.

„Când vorbim despre probleme de climă, securitate și impact potențial asupra apei, trebuie să abordăm și componenta energetică, așa că dintr-o astfel de perspectivă, este esențial să avem un Acord pentru funcționarea complexului hidroenergetic Nistrean, luând în considerare impactul potențial asupra Moldovei (asupra ecosistemelor, cantității și calității apei și dezvoltării economice). În acest sens, căutăm asistență în elaborarea și negocierea Acordului”, a remarcat ministra Iordanov.

Oficialul a apreciat sprijinul oferit de OSCE în consolidarea dialogului pe platforma Comisiei Nistru (inclusiv facilitarea schimbului de informații). Dialogul cu partenerii regionali și comunitatea internațională, schimbul de bune practici și „know-how”, participarea la strategiile și proiectele regionale ale UE (inclusiv asistență tehnică/instruire) ar facilita, în opinia ministrei, acțiunile către soluții durabile pentru securitate și climă.

La conferința de la Viena participă opt miniștri de Externe, 12 miniștri ai Mediului, șase secretari de stat și șase trimiși speciali din partea statelor lor.

Sursa:mediu.gov.md


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork