Savanții au evaluat impactul exploatării miniere la mare adâncime asupra biodiversității
Written by EcoFM on 4 iulie 2023
Exploatarea minelor de pe fundul oceanelor ar putea cauza o pierdere de 25 de ori mai mare a biodiversității decât pe uscat, iar daunele ar costa de două ori mai mult decât în cazul exploatării miniere, potrivit unui raport al centrului analitic britanic Planet Tracker, „The Incredible High Cost of Deep Sea Mining”.
Exploatarea minieră a fundului mării în apele internaționale nu poate începe până când Autoritatea Internațională a Fundului Mării și Occanilor (ISA), organismul ONU care coordonează activitățile în apele de mare adâncime din afara jurisdicțiilor naționale, nu va decide cu privire la normele de exploatare minieră. Această decizie este așteptată în luna curentă.
Dezvoltarea transportului electric a creat o cerere de metale utilizate la fabricarea bateriilor. Mineritul în ape adânci extrage cobalt, cupru, nichel și mangan din noduli, adică formațiuni minerale de mărimea unui cartof care împânzesc fundul mării la adâncimi de 4-6 km. Nodulii sunt, de asemenea, habitate importante pentru numeroase specii. Încercarea de a restabili ecosistemele marine prin înlocuirea nodulilor polimetalici cu noduli din argilă artificială ar costa 5,5-5,7 milioane de dolari pe kilometru pătrat. Restaurarea a doar 30% din nodulii din apele internaționale ar costa probabil mai mult decât întregul buget global al apărării, se arată în studiu.
Impactul asupra biodiversității este o problemă cheie pentru mineritul în adâncuri, iar cercetătorii estimează că volumul biosferei afectate de exploatarea concrețiunilor în câmpiile abisale numai în apele internaționale ar fi de 25-75 de milioane de km cubi, mai mult decât volumul întregii ape dulci din lume, inclusiv gheața și zăpada.
Experții Planet Tracker susțin că daunele aduse mediului de exploatarea minieră la mare adâncime sunt incompatibile cu programele interguvernamentale și naționale care vizează stoparea pierderii biodiversității și promovarea regenerării naturale.
„Peste 700 de oameni de știință ne-au avertizat că exploatarea minieră la mare adâncime ar putea crea riscuri ireversibile de afectare a naturii și a climei, iar consecințele acestor daune se vor resimți pentru generațiile următoare. Este important de menționat că daunele aduse mediului de mineritul de adâncime nu vor înlocui, ci se vor adăuga celor cauzate de mineritul terestru, iar noi am constatat că amploarea impactului negativ va fi cu adevărat uluitoare”, a declarat François Monnier, managerul programului Planet Tracker pentru oceane.