Acum în direct

Title

Artist

Oamenii de știință leagă poluarea aerului de riscul crescut de demență

Scris de la 6 aprilie 2023

Cercetătorii au descoperit o corelație între riscul de apariție a demenței și aerul poluat, pericolul fiind redus de nivelurile mai scăzute de particule fine.

Respirația aerului poluat este asociată cu un risc crescut de demență, o corelație care a persistat chiar și atunci când conținutul mediu anual de particule fine era sub standardele Agenției Americane de Protecție a Mediului de 12 micrograme pe metru cub, a constatat Școala de sănătate publică Harvard Chan, titrează Bloomberg.

„Aproximativ 57 de milioane de persoane din lume suferă în prezent de demență, iar până în prezent nu a fost dezvoltat nici un tratament. Reducerea concentrației anuale de particule fine (PM2,5) din aer cu doar 2 micrograme pe metru cub ar reduce demența”, a declarat pentru agenție profesorul Mark Weiskopf, coautor al studiului.

Acesta a explicat: „Din câte putem spune, cu cât este mai mic nivelul de particule, cu atât scade riscul.

Particulele în cauză sunt particule (PM, particulate matter) 2,5 – acestea sunt de cel puțin 30 de ori mai subțiri decât un fir de păr uman, ceea ce le face ușor de inhalat și de pătruns în sânge.

Expunerea la poluanții atmosferici afectează 99% din populația globală, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet la începutul lunii martie. Experții au studiat ratele zilnice și anuale de PM 2,5 în diferite națiuni din întreaga lume timp de aproape 20 de ani – din 2000 până în 2019. Doar 0,001% din toți pământenii și 0,18% din uscat au fost expuși la niveluri sigure de PM 2,5, conform clasificării OMS.

ONU avertizează că „expunerea cumulativă la poluarea aerului înconjurător și la poluarea aerului rezidențial provoacă 6,7 milioane de decese premature anual”.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork