Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat a avut o întrevedere cu reprezentanții GIZ
Scris de EcoFM la 22 martie 2023
Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat a avut o întrevedere cu o delegația GIZ, aflată într-o misiune în Republica Moldova, la care au discutat despre prioritățile țării în procesul decarbobizării și promovarea acțiunilor privind reziliența la schimbările climatice, inclusiv finanțarea proiectelor. Îmbunătățirea capacităților de a măsura și de a reduce în mod adecvat emisiile industriale va duce la avansarea în implementarea cadrului de politicii în domeniul schimbărilor climatice.
Echipa GIZ a vrut să se familiarizeze cu cadrul legal național privind schimbările climatice și să ofere sprijin atât la îmbunătățirea legislației, cât și consultanță privind proiectele ce vizează decarbonizarea. Sprijinul GIZ va contribui la elaborarea și punerea în aplicare a politicilor și instrumentelor necesare pentru atingerea obiectivelor și țintelor legate de acțiunile naționale și internaționale privind schimbările climatice în țările Parteneriatului estic. Acestea vor include strategii pe termen lung cu emisii reduse, cadre de finanțare ecologică, planificare de adaptare și proiecte pilot, stabilirea prețului carbonului și cadre solide de monitorizare, raportare și verificare a emisiilor.
”Lucrăm în continuare la armonizarea legislației din domeniul schimbări climatice. În 2022 a fost adoptată Legea privind emisiile industriale, dar avem nevoie de ne alinia cât mai curând la aquis Uniunii Europene”, a menționat secretarul de stat, Grigore Stratulat.
Ajutorul partenerilor va permite în continuare investiții în infrastructură municipale și de altă natură, în conformitate cu Planul economic și de investiții ale Parteneriatului estic și cu nevoile pentru o construcție ecologică a țării. Proiectele demonstrative vor promova utilizarea soluțiilor practice bazate pe natură pentru a crește rezistența față de riscurile legate de schimbările climatice la nivel național.
Acțiunile preconizate vor permite partenerilor naționali și locali din țările Parteneriatului estic să beneficieze de activități complementare și suplimentare în domeniul schimbărilor climatice și să intensifice dialogul politic cu UE.
Sursa: mediu.gov.md