Acum în direct

Title

Artist

STUDIU: Poluarea cu plastic „se răspândește” într-un ritm alert

Scris de la 8 februarie 2023

Deșeurile  de plastic create între 2020 și 2021 se ridică la aproape 1 kilogram în plus pentru fiecare persoană de pe planetă. În ciuda eforturilor globale de reducere a poluării cu plastic și a emisiilor de carbon, la nivel mondial se produce o cantitate record de deșeuri de plastic de unică folosință, în principal din polimeri derivați din combustibili fosili.

Potrivit unui al doilea raport întocmit de fundația caritabilă Minderoo, în 2021 au existat 139 de milioane de tone de deșeuri din plastic de unică folosință la nivel mondial, titrează CNN. Aceasta reprezintă cu 6 milioane de tone mai mult decât în 2019, când a fost publicat primul raport.

Acesta notează că deșeurile suplimentare de plastic create în acești doi ani se ridică la aproape 1 kilogram în plus pentru fiecare persoană de pe planetă și sunt determinate de cererea de ambalaje flexibile, cum ar fi foliile și pungile.

În ultimii ani, guvernele din întreaga lume au anunțat politici de reducere a plasticului de unică folosință, interzicând produse precum tuburile de unică folosință, tacâmurile, recipientele alimentare, bețișoarele de bumbac, pungile și baloanele.

În iulie, California a devenit primul stat american care și-a anunțat propriile obiective, printre care se numără reducerea vânzărilor de ambalaje din plastic cu 25% până în 2032, precum și a anumitor tipuri de pahare și recipiente alimentare din polistiren. Interdicțiile sunt în vigoare și în Uniunea Europeană, Australia și India, dar și alte țări.

Raportul a demonstrat că reciclarea nu se dezvoltă suficient de repede pentru a face față cantității de plastic produse. Acest lucru înseamnă că este mult mai probabil ca deșeurile din plastic uzate să fie aruncate în depozitele de deșeuri, pe plaje, în râuri și în oceane decât să fie trimise la reciclare.

Prin producerea de polimeri din plastic de unică folosință, 20 de companii din întreaga lume au produs aproximativ 450 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră – aproximativ la fel ca totalul emisiilor din Marea Britanie. În iunie anul trecut, Oficiul Național de Statistică din Regatul Unit a declarat că emisiile de gaze cu efect de seră ale țării au scăzut cu 13%, ajungând la puțin peste 478 de milioane de tone pe an până în 2020.

„Acest lucru demonstrează, fără îndoială, că problema poluării cu plastic devine din ce în ce mai serioasă și este determinată de producătorii de polimeri, care, bineînțeles, reprezintă sectorul petrolului și gazelor”, a declarat fondatorul Minderoo, Andrew Forrest.

El propune o „suprataxă pentru polimeri” pentru fiecare kilogram de polimer din plastic fabricat din combustibili fosili, pentru a oferi oamenilor, companiilor și guvernelor un stimulent financiar pentru a recicla mai mult.

„În lumea dezvoltată, această suprataxare a polimerilor va duce la colectarea mecanizată automatizată. În țările în curs de dezvoltare, va determina oameni care altfel nu ar avea locuri de muncă să lucreze pentru a se asigura că deșeurile de plastic nu ajung în ocean, nu ajung pe străzi și nu ajung în natură”, a menționat Forrest.

Anul trecut, Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu, cel mai înalt organism decizional din lume în materie de mediu, a convenit să creeze primul tratat mondial privind poluarea globală cu plastic.

Comitetul interguvernamental va lucra până în 2024 pentru a elabora un acord obligatoriu din punct de vedere juridic care va acoperi întregul ciclu de viață al plasticului, de la producție și proiectare până la eliminare.

Potrivit ONU, în fiecare an, locuitorii planetei aruncă 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic, care ajung în râuri și oceane, iar apoi în alimente. Din cauza poluării mediului cu plastic, păsările, peștii și alte animale dispar.

În iulie 2021, Uniunea Europeană a interzis vânzarea de produse din plastic de unică folosință, cum ar fi linguri, furculițe, cuțite, farfurii, paie de băut, bețișoare de bumbac, bețișoare de agitat și baloane.

De asemenea, au fost interzise spre vânzare farfuriile și alte ustensile fabricate din plastic bio sau biodegradabil și ustensilele de unică folosință din hârtie care conțin un strat de plastic sau sunt acoperite cu folie de plastic.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork