Acum în direct

Title

Artist

The Guardian: Doar 5% din deșeurile de plastic generate de SUA anul trecut au fost reciclate

Scris de la 24 octombrie 2022

Doar 5% din deșeurile de plastic au fost reciclate în SUA în 2021. Acest lucru a fost raportat luni de ziarul The Guardian, citând un studiu al organizației internaționale de mediu Greenpeace.

Ziarul notează că, în 2021, americanii au aruncat 51 de milioane de tone de deșeuri din plastic, din care aproape 95% au ajuns în gropile de gunoi, în oceane și în atmosferă sub formă de mici particule toxice.

O mare parte din problema deșeurilor din plastic din SUA se datorează faptului că niciun tip de ambalaj din plastic nu corespunde definiției de „reciclabil” dată de Comisia Federală pentru Comerț, potrivit ziarului. „De fapt, cea mai mare parte a plasticului pur și simplu nu este reciclabilă. Adevărata soluție este trecerea la sisteme de reciclare”, spune Lisa Ramsden, activistă americană de la Greenpeace.

Raportul, intitulat „Circular Claims Fall Flat Again”, actualizează sondajul din 2020, realizat încadrul a 370 de instalații de reciclare, care a constatat că majoritatea materialelor plastice nu sunt acceptate pe scară largă și că nici măcar PET-urile nu sunt complet reciclate sau reciclabile. Nu s-au schimbat prea multe, de fapt, rata oficială de reciclare în SUA a scăzut de la un maxim de 9,5% în 2014 și 8,7% în 2018. La acea vreme, SUA, la fel ca multe alte state, exporta milioane de tone de deșeuri din plastic în China și le considera ca fiind reciclate, chiar dacă o mare parte din ele erau arse sau aruncate.

După ce China a încetat să mai accepte deșeuri din plastic în 2018, deoarece acestea erau practic gunoaie, prea murdare pentru a fi reciclate, deficitul de capacitate nu a fost niciodată recuperat, în timp ce utilizarea plasticului a continuat să crească.

Dar exportul de plastic a fost întotdeauna o soluție falsă, la fel ca și toată reciclarea plasticului, deoarece deșeurile din plastic sunt atât de omniprezente încât sunt extrem de dificil de colectat, practic imposibil de sortat, dăunătoare pentru mediu și costisitoare pentru reprocesare și conțin adesea materiale toxice.

În ianuarie 2017, experți ai Fundației „Ellen MacArthur” și ai Forumului Economic Mondial au elaborat un plan de acțiune pentru inițiativa New Plastics Economy, care se preconizează, că va asigura tranziția către o economie circulară pentru materialele plastice.

În luna martie a acestui an, peste 170 de țări au sprijinit o rezoluție a ONU pentru a interzice poluarea cu plastic și deșeuri din plastic în viitorul apropiat. Se așteaptă ca până în 2024 să se elaboreze un tratat care să interzică poluarea cu plastic pentru a contribui la soluționarea acestei probleme.


Acum în direct

Title

Artist