Acum în direct

Title

Artist

Etichetarea ecologică discutată la nivel înalt

Scris de la 30 septembrie 2022

Ministerul Mediului în parteneriat AO EcoContact și cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a organizat azi, 30 septembrie, primul dialog la nivel înalt privind etichetarea ecologică. Scopul urmărit este sensibilizarea tuturor părților cu privire la  etichetarea ecologică,  utilizarea pe viitor și aplicarea acesteia drept un indicator eficace în dezvoltarea durabilă și o tranziție către o economie verde în Moldova.

Recent, a fost efectuată o evaluare a cadrului juridic din Moldova, în cadrul căreia a fost identificată situația actuală legată de etichetarea ecologică, precum și legile existente, care facilitează reglementarea și implementarea ulterioară a etichetării ecologice în țară. În acest context, s-a discutat progresul realizat până în prezent, provocările întimpinate, precum și necesitățile autorităților, dar și a operatorilor care vor certifica agenții economici privind implementarea sistemului de etichetare ecologică.

Secretara de stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a declarat : ”Regulamentul este un element care conectează domeniul protecției mediului şi domeniul economic. Îl vedem ca pe un instrument care poate să ne ajute nu numai în promovarea produselor autohtone pe piaţa Uniunii Europene, dar pe de altă parte, să punem accentele pe calitatea mediului  în procesul de producere şi în toate aspectele care ţin nemijlocit de plasarea unui produs nou sau serviciu. ” 

Ofițerul de Programe, Delegația UE  în Republica Moldova, Matilda Halling  a spus: ”Referitor la avantaje, e bine să reieșim din contextul actual. Republica Moldova este țară candidată în familia europeană și trebuie să accelereze în continuare toate reformele pentru armonizarea standardeleor europene și internaționale. Strategia cheie este Pactul verde European și pilonul principal de tranziție spre economia circulară”.

Iar directorul oficiului UNEP din Bruxelles, Veronika Hunt Šafránková a punctat: ”Tranziția spre economia verde este foarte importantă, mai ales în contextul crizei globale, a pierderii biodiversității. Poluărea și schimbările climatice reprezintă o problemă majoră. UNEP asigură partajarea experienței și a bunelor practici în întreaga lume, susținem guvernele și alte părți interesate la crearea unui mediu mai favorabil”.

Promovarea sistemului de eco-etichetare în Moldova va spori încrederea consumatorilor față de produse, va crește competitivitatea întreprinderilor și va facilita accesul la noi piețe. De asemenea, etichetarea ecologică diminuează impactul asupra mediului și presupune reducerea costurilor asociate cu producția de bunuri. 

Evenimentul a reunit peste 30 de participanți de la Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, UNEP, reprezentanți ai organismelor naționale de certificare și standardizare, comunitatea internațională și reprezentanți ai asociațiilor de afaceri.

Sursa:mediu.gov.md


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork