Acum în direct

Title

Artist

PNAS: Au fost prognozate consecințele catastrofale din cauza încălzirii globale

Scris de la 5 august 2022

O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea Cambridge, a declarat că consecințele încălzirii globale ar putea fi mai grave decât se credea până acum. Articolul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) și citează cele mai pesimiste scenarii privind schimbările climatice care amenință omenirea cu o catastrofă.

Potențialul de producere a unor efecte catastrofale depinde de amploarea și de viteza schimbărilor climatice, precum și de vulnerabilitatea și de reacția la daune a acestor sisteme afectate. Un ciclon puternic, de exemplu, poate distruge infrastructura electrică, lăsând populația vulnerabilă la un val de căldură mortal. Amenințarea unei creșteri semnificative a temperaturii globale a primit puțină atenție, deoarece experții tind să se alinieze la condițiile pentru atingerea Acordului de la Paris din 2015, care prevede că temperaturile nu ar trebui să crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Cu toate acestea, chiar și fără a lua în considerare cele mai pesimiste scenarii, oamenii de știință preconizează o creștere a temperaturii de 2,1 până la 3,9 grade Celsius până în 2100. În cazul în care toate eforturile prevăzute pentru 2030 sunt realizate în totalitate, se așteaptă o încălzire de 2,4 grade Celsius până în 2100. Temperaturile de peste două grade Celsius peste nivelurile preindustriale nu s-au mai menținut la suprafața Pământului din Pleistocen (sau de acum mai bine de 2,6 milioane de ani), astfel încât acestea reprezintă o amenințare pentru echilibrul biosferei moderne. Chiar dacă emisiile antropice încep să scadă în curând, acest lucru nu exclude concentrații ridicate de gaze cu efect de seră în viitor sau schimbări climatice extreme, în special după 2100.

În cadrul unui nou program de cercetare numit Climate Endgame, oamenii de știință au analizat scenarii mai rare, mai catastrofale, a căror probabilitate nu este zero. Scenariul cel mai pesimist din raportul IPCC care prevede că, până în secolul al XXII-lea, se vor înregistra temperaturile care au predominat ultima dată la începutul eocenului, acum 50 de milioane de ani. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece societatea umană este adaptată la o anumită nișă climatică.

Emisiile de carbon se produc într-un ritm fără precedent din punct de vedere geologic și, până la sfârșitul secolului, ar putea depăși pragurile care au cauzat extincțiile în masă anterioare. Schimbările climatice ar putea declanșa în mod direct conflicte internaționale sau ar putea crește riscul unor noi pandemii. La rândul său, acest lucru va declanșa multiple presiuni indirecte, cum ar fi daunele economice, pierderea de terenuri, penuria de apă și de alimente, care se vor uni în eșecuri sincronizate, declanșând crize globale.

Alte mecanisme potențial catastrofale includ eliberarea de metan din cauza topirii permafrostului, pierderea pădurilor care acționează ca rezervoare de carbon și chiar posibilitatea extincției stratului de nori.


Acum în direct

Title

Artist