În contextul Zilei Mondiale a Mediului, PNUD oferă o drumeție gratuită la Vadul-Rașcov
Written by EcoFM on 22 iunie 2022
În contextul Zilei Mondiale a Mediului, care este sărbătorită în acest an de pe 4 până pe 30 iunie, va avea loc încă o drumeție pentru iubitorii de natură. Este vorba despre o escapadă în localitatea Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. Satul abundă de locuri istorice și monumente ale naturii.
Drumeția va avea loc sâmbătă, 25 iunie, cu pornire din Chișinău. Călătoria va fi oferită gratuit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și va fi ghidată de Nikolai Romanovici (Putnik).
Evenimentul are loc în contextul lansării „Ghidului Ecoturistic de-a lungul celor două maluri ale Nistrului de la Hrușca la Cioburci” care descrie situri, rezervații și complexe ecologice/naturale aflate pe ambele maluri ale Nistrului. Ghidul este elaborat de Asociația Obștească „Parcurile Viitorului”, Asociația „Eco-Tiras” și „Putnik” (Tiraspol) care fac parte din Platforma ecologică a Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.
„Vadul-Rașcov este descris ca un loc deosebit de frumos. Timp de secole, a fost o localitate de frontieră, tot aici era un târg renumit în toată regiunea, iar pe timpuri pe aici se zice că trecea faimosul Drum al mătăsii. În comuna Vadul-Rașcov se află și satul Socola. În terasa superioară a malului înalt, în spatele satului Socola, este săpat cel mai vast, cel mai enigmatic și cel mai necercetat complex rupestru din această parte a Europei. Cercetătorii spun, că grotele ar fi de provenienţă carstică, fiind apoi transformate de mâna omului în tainice refugii şi în lăcaşe de cult. Înşiruirea complexului pe patru nivele, de-a lungul a peste şapte kilometri de mal, oferă o incredibilă panoramă a giganticului complex rupestru”, scrie moldova.travel.
În acest an, Festivalul Ziua Mondială a Mediului are loc în perioada 4-30 iunie. Evenimentele sunt organizate de Asociația Jurnaliștilor de Mediu, cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, al Suediei, Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății, precum și al comunității de mediu – organizații de mediu, activiști și activiste, afaceri verzi etc.
Sursa: ecopresa.md