Acum în direct

Title

Artist

Studiu:Criza climatică ar putea duce la creșterea numărului de albine de dimensiuni mici

Scris de la 22 aprilie 2022

Criza climatică ar putea duce la creșterea numărului de albine de dimensiuni mici, dar la scăderea numărului de bondari, potrivit unei cercetări care avertizează asupra unor potențiale efecte în lanț asupra polenizării plantelor și asupra unor ecosisteme întregi.

Oamenii de știință din SUA au studiat peste 20.000 de albine timp de opt ani într-o zonă din Munții Stâncoși pentru a afla cum reacționează diferitele tipuri de albine la condițiile climatice în schimbare, titrează The Guardian.

În cercetarea publicată miercuri în jurnalul Proceedings of the Royal Society B, autorii au afirmat că, deși condițiile de mediu variau de la an la an, regiunea subalpină din care au prelevat eșantioane a fost „deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice”, cu temperaturi de primăvară în general mai ridicate și topirea mai timpurie a zăpezii. Aceștia au descoperit că numărul albinelor cu corpuri mai mari și cele care construiesc faguri în cavități a scăzut în abundență odată cu creșterea temperaturilor, în timp ce albinele mai mici,care cuibăresc în sol, au înregistrat o creștere a numărului.

„Cercetarea noastră sugerează că schimbările induse de climă în ceea ce privește temperatura, stratul de zăpadă și precipitațiile de vară pot remodela drastic comunitățile de albine”, au declarat autorii. Cercetătorii au afirmat că descoperirile au sugerat o reducere a albinelor de dimensiuni mai mari, inclusiv în familiile de bondari, tăietori de frunze și albine zidari, odată cu creșterea temperaturilor.

Scăderile au fost deosebit de accentuate în cazul bondarilor, ceea ce, potrivit cercetătorilor, a sugerat că „acest grup este mai amenințat de încălzirea climei decât alte albine din sistemul nostru”. Acest lucru se potrivește cu alte studii care arată că bondarii, polenizatorii dominanți în multe ecosisteme, au o toleranță la căldură mai scăzută decât alte albine și se mută în regiuni mai reci, la altitudini mai mari, pe măsură ce temperaturile se încălzesc.

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor au sugerat că atât dimensiunea corpului bondarilor, cât și comportamentul lor în cuiburi ar putea, de asemenea, să îi facă mai vulnerabili într-o lume care se încălzește. În sens mai larg, autorii au declarat că schimbările determinate de schimbările climatice în comunitățile de polenizatori „ar putea avea efecte în lanț asupra polenizării și funcționării ecosistemelor”. De exemplu, ei au menționat că dispariția albinelor mai mari, care tind să zboare mai departe pentru a se hrăni, poate însemna o reducere a polenizării pe distanțe mai mari.

Studiul s-a concentrat în special pe zonele muntoase, dar cercetătorii au amintit că alte cercetări efectuate în SUA au demonstrat declinul albinelor mai mari ca răspuns la schimbările de mediu. Insectele sunt cei mai importanți polenizatori din lume: 75% din cele 115 culturi alimentare de top la nivel mondial depind de polenizarea de către animale, inclusiv cacao, cafea, migdale și cireșe, potrivit ONU.

Într-un raport de referință din 2019, oamenii de știință au concluzionat că aproape jumătate din toate speciile de insecte din întreaga lume sunt în declin și că o treime ar putea dispărea cu totul până la sfârșitul secolului. Una din șase specii de albine a dispărut la nivel regional undeva în lume. Se crede că principalii factori de dispariție sunt pierderea habitatului și utilizarea pesticidelor.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork