Barometru European: Poluarea aerului s-a modificat în pandemie
Scris de EcoFM la 21 februarie 2022
Cel mai cuprinzător raport de până acum privind efectele poluării mediului asupra sănătății arată că aerul poluat, apa contaminată și alte părți poluate ale mediului nostru omoară mai mulți oameni în întreaga lume în fiecare an decât aproape orice altceva combinat – fumatul, foamea, dezastrele naturale, războiul, crima, SIDA, tuberculoza si malaria, titrează Forbes.com.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că șapte milioane de decese în fiecare an sunt legate doar de calitatea proastă a aerului. Prin urmare, este de remarcat faptul că Uniunea Europeană a întârziat punerea în aplicare a standardelor foarte așteptate Euro 7/VII privind emisiile de poluare a vehiculelor pentru mașini, camionete și vehicule grele. Această acțiune pune vieți în pericol și, potrivit organizației T&E (Transport and Environment), nu există nicio justificare pentru o astfel de întârziere dincolo de presiunea din partea industriei auto.
Încercarea de a reduce emisiile de carbon cuplată cu pandemia a dus la doi ani accidentați. Primele emisii au crescut pe măsură ce Germania și-a ucis centralele nucleare și a construit noi centrale pe cărbune. Apoi au scăzut, pe măsură ce Pandemia a paralizat activitatea economică. Apoi a crescut pe măsură ce națiunile și-au revenit mai repede decât se aștepta.
Experții în energie de la Uswitch au folosit înregistrările privind calitatea aerului din ultimii ani din proiectul World Air Quality Index (WAQI) pentru a evalua diferite capitale europene pentru a determina care a înregistrat cea mai mare scădere sau cea mai mare îmbunătățire a calității aerului în ultimul an.
Capitala Greciei Atena, înregistrează cea mai mare îmbunătățire a calității aerului, cu o scădere cu 34,85% a poluanților atmosferici din 2019 până în 2021. Orașul a fost a doua cea mai poluată capitală în 2019, înregistrând 83,94 unități de PM2,5. În ciuda acestui fapt, Atena a fost martoră la cea mai mare creștere a calității aerului între 2019 și 2020, cu o scădere uimitoare de 42,93% a poluanților atmosferici – probabil ca rezultat al pandemiei, deoarece activitățile industriale au încetinit, dar care nu au revenit încă. Dublin este a doua capitală europeană în care nivelurile de poluare a aerului scad semnificativ – o scădere cu 24,76% din 2019 până în 2021.
Stockholm a înregistrat o scădere cu 18,05% a poluanților atmosferici pe parcursul perioadei de trei ani. Spre deosebire de Atena și Dublin, care observă smogul revenind în ambele orașe în 2021, pe măsură ce economia își revine, Stockholm continuă să mențină o schimbare ascendentă a calității aerului, cu o scădere cu 5,5% a poluanților din aer între 2020 și 2021.
În ciuda faptului că are cel mai înalt nivel de particule fine PM2,5, pe parcursul perioadei de trei ani – atingând un vârf de 85,21 unități în 2019 – Saraievo din Bosnia și Herțegovina ocupă locul al patrulea, poluanții săi din aer scăzând cu 13,63% în 2019 și 2021. La doar 1,4% după Sarajevo, pe locul cinci se află Copenhaga, Danemarca, cu o scădere de 12,21% a poluanților atmosferici.
De cealaltă parte a spectrului se află Reykjavík, Islanda, care a suferit cea mai gravă scădere a calității aerului în această perioadă, cu o creștere de 13,99% a poluanților atmosferici din 2019 până în 2021, în ciuda faptului că are cea mai mică cantitate de particule fine dăunătoare (PM2.5) din toate orașele analizate – în medie doar 14,65 unități pe trei ani.
Budapesta ocupă locul al doilea în ceea ce privește creșterea poluanților atmosferici cu 12,24%, nivelurile de poluare a aerului crescând constant chiar și în 2020. Capitala Estoniei Tallinn nu a rămas cu mult în urmă, cu poluanții atmosferici în creștere cu 11,06%.
Ben Galizzi, autorul studiului, a remarcat că „îmbunătățirea eficienței energetice nu este atât de dificilă pe cât se poate crede. Puteți contribui la combaterea poluării aerului făcând câteva modificări simple în casa și stilul dvs. de viață. Utilizarea becurilor și a aparatelor electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic în casa ta poate părea un lucru mic, dar reprezintă o modalitate ușoară de a reduce emisiile de energie. Iar trecerea la o mașină electrică oferă o alternativă ecologică pentru vehiculele tradiționale alimentate cu combustibil. Cu o mulțime de opțiuni de încărcare acasă de înaltă calitate și rentabile acum disponibile, trecerea la electricitate este mai simplă ca niciodată.”
Studiul complet poate fi accesat aici.