Acum în direct

Title

Artist

Paracetamol și nicotină: oamenii de știință au stabilit care sunt cei mai frecvent întâlniți poluatori din râuri, și cum amenință oamenii

Scris de la 16 februarie 2022

Oamenii de știință au descoperit că cel mai adesea în râurile lumii se găsesc urme de paracetamol, medicamente pentru epilepsie și diabet, precum nicotină și cofeină. În lume, râurile sunt puternic poluate cu diverse medicamente și alte produse farmaceutice, iar acest lucru reprezintă o amenințare atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui studiu amplu realizat de oamenii de știință britanici, relatează BBC.

Într-un studiu amplu organizat de Universitatea din York, oamenii de știință au descoperit că cel mai adesea urme de paracetamol, medicamente pentru epilepsie și diabet, precum și nicotină și cofeină pot fi găsite în râurile lumii.

Cele mai poluate râuri sunt în țări precum Pakistan, Bolivia și Etiopia. Cel mai puțin – râurile din Islanda, Norvegia și Amazon.

Studiul de la Universitatea din York, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, este unul dintre cele mai mari din domeniu: 258 de râuri în 100 de țări, peste o mie de locuri de prelevare. Așa-numitele „substanțe active” din compoziția medicamentelor în concentrații periculoase pentru flora și fauna fluvială au fost găsite în mai mult de un sfert din râurile analizate. Cel mai adesea, poluarea a avut loc în mod previzibil în țările sărace, în locurile în care tratarea apelor uzate este slabă și unde sunt amplasate fabrici farmaceutice.

„Observăm concentrații foarte mari de produse farmaceutice în râurile din Nigeria și Africa de Sud din cauza lipsei de instalații de tratament”, a declarat cercetătorul Mohammed Abdallah de la Universitatea din Birmingham. În consecință, după cum a menționat Abdallah, cei care nu au acces la îngrijiri medicale de calitate sunt cei mai expuși riscului. Adevărat, oamenii de știință admit că influența celor mai obișnuiți compuși chimici din medicamente asupra ecologiei râurilor nu a fost încă studiată bine.

„Putem spune că impactul este probabil negativ, dar fiecare medicament farmaceutic trebuie testat aici și au existat relativ puține astfel de studii până acum”, a declarat Veronica Edmonds-Brown, specialistă în ecologia apei de la Universitatea din Hertfordshire.

Dar se știe deja, de exemplu, că contraceptivele dizolvate în apă pot afecta reproducerea și creșterea peștilor. În plus, raportul spune că contaminarea râurilor cu antibiotice poate duce la scăderea eficacității acestora: bacteriile rezistente la antibiotice se dezvoltă în apa cu antibiotice. Acesta este un aspect al amenințării pe care o reprezintă poluarea cu medicamente pentru sănătatea umană.

„Modul în care se întâmplă de obicei cu medicamentele este că luăm aceste substanțe chimice, care au efectul dorit asupra corpului nostru și apoi sunt îndepărtate din el. Și acum știm că nici cele mai moderne stații de epurare a apelor uzate nu pot descompune complet acești compuși și ajung în râuri și lacuri”, a menționat liderul studiului John Wilkinson.

Cele două medicamente cel mai frecvent descoperite în apa râului au fost carbamazepina, care este folosită pentru a trata epilepsia, și metformina, care este utilizată pentru a trata diabetul. În plus, au fost înregistrate frecvente concentrații mari de paracetamol, cofeină și nicotină.

În Africa, artemisinina, care se găsește în medicamentele împotriva malariei, s-a alăturat, de asemenea, „grupului lider”. Întrebat cum trebuie de procedat în privința poluării farmaceutice din râuri, liderul studiului John Wilkinson a recunoscut că nu are încă un răspuns optimist.

„Va fi nevoie de o mulțime de oameni mult mai deștepți decât mine pentru a aborda problema”, spune Dr. Wilkinson. „Dar există ceva ce putem face acum: putem începe să obținem medicamentele corect.”  Savantul recunoaște că oamenii ar trebui să înăsprească regulile de acces la antibiotice și să le reducă doza.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork