OMS a îndemnat pentru o soluționare mai rapidă a problemei volumului crescut de deșeuri medicale din cauza covid
Scris de EcoFM la 1 februarie 2022
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut țărilor să facă față creșterii deșeurilor medicale din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unui raport OMS publicat marți, există „zeci de mii de tone” de echipamente de protecție individuală, teste și seringi uzate care „pun în pericol sănătatea umană și mediul”.
Potrivit organizației, din martie 2020 până în noiembrie 2021, în lume au fost folosite aproximativ 87 de mii de tone de echipamente de protecție individuală, ale căror livrări au fost efectuate în cadrul „inițiativei de urgență a ONU”. Această cifră nu ține cont de aprovizionarea prin alte canale, precum și de cantitatea de deșeuri generată ca urmare a folosirii măștilor de protecție de către populație. Potrivit raportului, în lume au fost aplicate peste 140 de milioane de teste pentru coronavirus în această perioadă, ceea ce a dus la formarea a 2,6 mii de tone de deșeuri, în principal sub formă de plastic, precum și a 731 mii litri de deșeuri chimice lichide. În plus, ca urmare a utilizării a peste 8 miliarde de doze de vaccin covid în lume, au fost generate 144 de mii de deșeuri suplimentare sub formă de seringi, ace și materiale de ambalare.
„Este absolut esențial să oferim lucrătorilor din domeniul sănătății echipamente de protecție personală adecvate. Cu toate acestea, este, de asemenea, esențial să ne asigurăm că aceste produse sunt utilizate în siguranță, fără impact asupra mediului”, a declarat Michael Ryan, directorul programului de urgență al OMS. Odată cu publicarea raportului, la rândul său, directorul departamentului OMS pentru mediu și sănătate, Maria Neira, a subliniat că „sunt necesare schimbări semnificative la toate nivelurile – de la spitale globale la cele individuale” în managementul deșeurilor medicale.
Autorii raportului au recomandat îmbunătățirea sistemului de eliminare a deșeurilor și sporirea siguranței acestuia. Aceasta include, în special, utilizarea materialelor de ambalare reciclabile în sistemul de sănătate, precum și a echipamentelor de protecție personală, inclusiv măști și mănuși care ar putea fi reutilizate.