Acum în direct

Title

Artist

Cazanele pe gaz și mașinile pe benzină ar putea fi în curând interzise în întreaga lume

Scris de la 20 mai 2021

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) propune să se interzică vânzarea noilor cazane de combustibili fosili începând cu anul 2025, dacă lumea dorește să atingă zero emisii de carbon până la mijlocul acestui secol. Acesta este unul dintre cei 400 de pași către atingerea emisiilor zero, propuși de agenție într-un raport special, scrie BBC.

Vânzările la nivel mondial de vehicule noi pe benzină și diesel se așteaptă să se încheie până în 2035.

AIE spune că nu mai există loc pentru explorări noi sau aprovizionare cu cărbune, petrol sau gaz.

Raportul a fost apreciat ca o contribuție importantă înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, care este programată pentru noiembrie anul acesta. Aici, țările participante vor încerca să convină asupra măsurilor necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic de la Paris.

Potrivit AIE, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care determină creșterea temperaturilor globale.

Oamenii de știință susțin că, pentru a proteja lumea, încălzirea globală ar trebui limitată la 1,5 ° C până la sfârșitul acestui secol. Pentru a încerca să atingem această etapă, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse la jumătate până în 2030 și zero până în 2050.

Autorii noului studiu  cred că au oferit o foaie de parcurs realistă pentru atingerea acestui obiectiv, creând în același timp milioane de locuri de muncă și stimulând creșterea economică. În special, raportul lor sugerează că până în 2050 economia globală se va dubla, numărul oamenilor va crește cu 2 miliarde, dar cererea de energie va scădea cu 8%. Mai mult, acest lucru se realizează fără compensare a carbonului și depinde puțin de tehnologiile de eliminare a carbonului din aer. În același timp, planul nu prevede noi aprovizionări cu cărbune, petrol sau gaze.

Cu toate acestea, notează BBC, planul AIE de a realiza zero emisii va necesita investiții mari și cooperare internațională fără precedent. De asemenea, va avea un impact direct asupra consumatorilor din întreaga lume. Încălzirea locuințelor cu gaz sau petrol este în prezent principala sursă de emisii de carbon în multe țări. De exemplu, aceasta reprezintă aproximativ 20% din emisiile de CO2 din Statele Unite și Marea Britanie.

Calea AIE către zero emisii de carbon implică faptul că nu ar trebui vândute cazane noi pe combustibil fosil , decât dacă sunt compatibile cu hidrogenul. AIE constată că, împreună cu ecologizarea sistemului energetic, va trebui extins pentru a furniza energie electrică celor 785 de milioane de oameni din lume care nu au încă acces la acesta. Pentru a soluționa această problemă, lumea va trebui să-și multiplice producția de energie eoliană și solară în comparație cu 2020.

Raportul menționează, de asemenea, că este necesar să se oprească vânzarea de mașini noi cu motoare pe benzină și diesel până în 2035. Până în 2040, toată producția globală de energie electrică ar trebui să fie cu emisii zero.

Deși amploarea schimbării este fără precedent, AIE consideră că ar putea crea aproximativ 14 milioane de locuri de muncă până în 2030, în timp ce investițiile în producția de energie vor crește până la 5 trilioane de dolari, stimulând creșterea PIB-ului global.

„Scara și viteza efortului pe care acest obiectiv critic și redutabil le cere este cea mai bună șansă de a face față schimbărilor climatice și de a limita încălzirea globală la 1,5 ° C – poate fi cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată omenirea”, declară directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„Tranziția către acest viitor luminos prezice o creștere istorică a investițiilor în energie curată, creând milioane de noi locuri de muncă și stimulând creșterea economică globală. Punerea păcii pe această cale necesită o acțiune politică puternică și credibilă a guvernelor, susținută de o cooperare internațională mult mai strânsă”, a mai adăugat Birol.

O problemă care a ridicat îngrijorări în rândul ecologiștilor este că raportul se referă la tehnologii nedemonstrate, cum ar fi captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS). Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la bioenergie, care include utilizarea copacilor, culturilor și plantelor pentru a produce combustibili lichizi sau pentru a genera electricitate. Calea AIE către zero emisii de carbon implică o creștere semnificativă a utilizării (cu aproximativ 60%) a acestei surse de energie. În același timp, se estimează că culturile energetice și plantațiile forestiere vor ocupa cu 25% mai multe teritorii decât sunt utilizate în prezent pentru producerea bioenergiei.

„Arderea pădurilor pentru energie este cea mai recentă într-o paradă de decizii climatice defectuoase. Din păcate, AIE a acceptato și oferă niveluri complet nerealiste de bioenergie care vor dăuna pădurilor din întreaga lume și vor agrava schimbările climatice. Mai degrabă decât arderea copacilor pentru energie, noi trebuie să ne concentrăm pe reducerea utilizării combustibililor fosili, pe maximizarea eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie, cum ar fi solare, eoliene și geotermale”, a declarat Hanna Movat, un purtător de cuvânt al Fern, o organizație socială cu sediul la Bruxelles care face campanii pentru protecția pădurilor .


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork