Acum în direct

Title

Artist

Bloomberg: Băncile au început să acorde atenție respectării protecției mediului în afacerile din portofoliile lor

Scris de la 5 mai 2021

Băncile sunt responsabile indirect pentru emisiile toxice ale întreprinderilor finanțate, care sunt de 700 de ori mai mari decât emisiile directe ale instituțiilor de credit în sine, scrie Bloomberg. În UE și Australia, băncile vor fi obligate să colecteze și să raporteze emisiile de CO2 de la companiile din portofoliul lor.

Prin investițiile lor, băncile sunt responsabile pentru emisiile de gaze cu efect de seră: sunt de 700 de ori mai mari decât emisiile lor directe (construirea și întreținerea birourilor, costurile de transport ale angajaților etc.), Bloomberg citează date ale organizației internaționale non-profit CDP, care ajută companiile și orașele să dezvăluie informații despre impactul său asupra mediului.

CDP a analizat „emisiile finanțate” ale 322 de instituții financiare cu active de 109 trilioane de dolari – bănci, companii de administrare a investițiilor și companii de asigurări.

Doar un sfert din instituțiile financiare colectează informații despre astfel de emisii, a precizat organizația. Chiar și cei care fac acest lucru au dezvăluit date despre mai puțin de jumătate din activele din portofoliile lor. Dar chiar și asta se reduce la un total de 1,04 gigatone de CO2 (aproximativ 3% din emisiile globale în 2020), iar numărul real este mult mai mare, spun experții CDP.

„Dolarii Wall Street pot sprijini fie industriile poluante, oferind finanțare pentru cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră care pot activa în continuare, fie poate fi un instrument puternic pentru a determina companiile să reducă emisiile și să se pregătească pentru un viitor„ cu emisii scăzute de carbon ” – scrie Bloomberg.

În Statele Unite, mai multe bănci mari, inclusiv Bank of America, Barclays, Morgan Stanley, dezvăluie anual rapoarte privind amprenta de carbon a companiilor pe care le finanțează în funcție de industrie. Și autoritatea de reglementare bancară din Australia a recomandat deja cu fermitate băncilor, pe lângă colectarea și publicarea rapoartelor privind emisiile de CO2 de la companii din portofoliile lor, să colaboreze cu întreprinderile pentru a reduce daunele aduse mediului – sau să scape de astfel de active.

În Europa, această practică este de asemenea introdusă – la nivelul autorității de reglementare și al Comisiei Europene. La începutul lunii aprilie, a fost emisă o directivă UE, care obligă toți participanții la piața financiară (brokeri, societăți de administrare, bănci de investiții, bănci, instituții de credit) să publice declarații nefinanciare care dezvăluie prezența și evaluarea riscurilor ESG (pentru mediu , factori sociali și de management), precum și metode de control al acestora.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork