Acum în direct

Title

Artist

Omul a provocat daune biodiversității peștilor în jumătate din râurile Planetei

Scris de la 23 februarie 2021

O evaluare a biodiversității peștilor de apă dulce din 2.456 bazine hidrografice a demonstrat că în jumătate dintre ele diversitatea taxonomică, funcțională și filogenetică este profund influențată de impactul antropogen. Astfel de râuri se găsesc în principal în zona temperată a emisferei nordice, în timp ce râurile din Australia și din tropicele africane, dimpotrivă, au suferit cel mai puțin, afirmă un articol publicat în revista Science.

Râurile și lacurile ocupă doar aproximativ un procent din suprafața planetei, dar servesc drept habitat pentru 18 mii de specii de pești de apă dulce, adică un sfert din vertebratele planetei. Aceste specii mențin sustenabilitatea ecosistemelor: produc biomasă, reglează lanțurile alimentare și asigură ciclul nutrienților. Ele sunt, de asemenea, importante pentru oameni, deoarece într-o serie de regiuni ale lumii, peștii de râu joacă rolul principalei resurse alimentare. Biodiversitatea ecosistemelor de apă dulce a scăzut de secole din cauza activităților antropice. Oamenii au schimbat regimul de utilizare și de curgere a terenurilor în bazinele hidrografice, solul și apa au devenit poluate, au fost întroduse specii invazive în râuri.

Oamenii de știință conduși de Guohuan Su de la Universitatea din Toulouse au estimat biodiversitatea peștilor de apă dulce în 2.456 bazine hidrografice din întreaga lume. Au luat în considerare nu numai biodiversitatea lor taxonomică, ci și funcționalitatea, precum și filogenetica. Datele au fost preluate din bazele de date FIP, proiectul BioFresh și publicații științifice, cercetarea acoperind 14 mii de specii. Pentru a ilustra rezultatele evaluării, autorii au introdus indicele modificării cumulative a biodiversității (CCBF), care poate varia de la 0 la 12, unde 0 corespunde situației fără impact iar 12 – impact maxim. Aceste valori sunt alcătuite din șase indicatori: trei indici ai diversității taxonomice, funcționale și filogenetice, precum și trei indici ai similitudinii taxonomice, funcționale și filogenetice.

Schema de evaluare a modificărilor cumulative ale biodiversității peștilor de apă dulce. Valoarea indicelui egal cu 0 corespunde absenței daunelor semnificative, egală cu 12 – cu dauna maximă. Guohuan Su et al. / Science, 2021

Sa dovedit că biodiversitatea peștilor de apă dulce din mai mult de jumătate (1297) din bazinele hidrografice este profund afectată de impactul antropogen: aici CCBF a depășit șase puncte. Majoritatea acestor râuri sunt situate în zona temperată a emisferei nordice. În același timp, biodiversitatea în aproximativ o treime (878) din bazinele hidrografice a fost redusă la minim. Acest lucru a fost tipic în principal pentru corpurile de apă de mică adâncime, care nu ocupă mai mult de 13,4% din suprafața fluvială a lumii. Acestea sunt situate în principal în Australia și în zonele tropicale africane.

Modificări a șase indicii globali ai biodiversității peștilor de apă dulce.
Guohuan Su et al. / Science, 2021

Potrivit autorilor studiului, cei mai importanți factori care subminează biodiversitatea în râurile din latitudini temperate sunt funcționarea barajelor, introducerea speciilor străine în râuri, aportul de apă pentru nevoile industriei și agriculturii, precum și poluarea.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork