Acum în direct

Title

Artist

Climatologii: Temperaturile urbane vor crește cu 4,4°C până la sfârșitul secolului XXI

Scris de la 5 ianuarie 2021

Climatologii au prognozat că până la sfârșitul secolului  XXI, temperaturile medii anuale în majoritatea orașelor mari din Europa, Statele Unite și Rusia vor crește cu 4,4°C. Acest lucru se va întâmpla dacă emisiile de gaze cu efect de seră se vor menține la rata actuală. Un articol care descrie modelul statistic a fost publicat de revista științifică Nature Climate Change.

Într-un nou studiu, climatologii conduși de profesorul Universității Princeton, Michael Oppenheimer, au creat un model climatic și au prognozat cu ajutorul său modul în care condițiile de viață din cele mai mari orașe de pe Pământ se vor schimba până în anul 2100. La dezvoltarea modelului, oamenii de știință au luat în considerare modul în care clima orașelor este influențată de peisajul lor și de diversele forme de activitate umană. În modelele general acceptate ale climatului Pământului, acești factori nu sunt de obicei luați în considerare, deoarece, în comparație cu alți parametri, au un efect relativ slab asupra încălzirii globale.

Calculele lui Oppenheimer și ale colegilor săi au arătat că acești factori influențează foarte puternic climatul din orașe. Din cauza lor, temperaturile medii anuale în orașe se majorează cu o rată mult mai mare decât în ​​regiunile înconjurătoare. În special, conform calculelor oamenilor de știință, temperaturile de vară în cele mai mari megalopolisuri ale lumii până în 2100 pot crește cu 3-7°C. Această valoare este de câteva ori mai mare decât creșterea temperaturilor în acele zone climatice în care se află.

În medie, temperaturile pentru tot anul în cele mai mari orașe ale Pământului vor crește cu 4,4°C – dacă volumul emisiilor de gaze cu efect de seră continuă să crească în același ritm ca în prezent. Dacă acordul de la Paris va fi pus în aplicare, megalopolisurile vor deveni mai calde cu doar 1,9°C. Această valore este, de asemenea, mult mai mare decât ceea ce prognozează modelele climatice pentru regiunile respective.

Pe lângă creșterea temperaturilor, încălzirea globală poate reduce nivelul de umiditate tipic în orașele mari cu 6-13%. Acest lucru poate fi util, deoarece permite unei persoane să suporte mai bine temperaturile ridicate: cu cât umiditatea este mai mică, cu atât corpul se răcește mai eficient atunci când transpirația se evaporă de pe suprafața corpului. Oamenii de știință sugerează să profite de această caracteristică a încălzirii globale și să planteze arbori și arbuști, ale căror frunze vor elibera vapori în aer și îl vor răci.

Oppenheimer și colegii săi speră că modelul pe care l-au creat vor ajuta serviciile orașelor, precum și oficialii și diplomații, să calculeze cu exactitate ce consecințe se pot aștepta de la creșterea temperaturii în orașe și să se pregătească în avans pentru astfel de schimbări climatice.


Acum în direct

Title

Artist