Acum în direct

Title

Artist

Austria și PNUD încurajează oamenii să instaleze detectoare de fum pentru a salva vieți

Scris de la 21 decembrie 2020

PNUD și Austria sprijină campania „O casă protejată – o viață salvată” a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Campania își propune să încurajeze oamenii să instaleze detectoare de fum în casele lor pentru a preveni  tragediile produse din cauza incendiilor.

Un spot video a fost produs cu asistența proiectului PNUD „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, care este finanțat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare și va fi difuzat la nivel național pentru a sensibiliza oamenii cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor. Producția video evidențiază utilitatea și funcționalitatea detectoarelor de fum și gaze toxice în caz de producere a unui incendiu în locuință, sau în situații de emanare a monoxidului de carbon.

Monoxidul de carbon (CO) nu poate fi văzut și nu are miros, dar intoxicația cu acest gaz poate provoca decesul. Monoxidul provine din sistemele de încălzire din locuințe care nu sunt bine întreținute sau sunt prost reglate. Gazul dat mai este prezent și în fumul de țigară. Mai mult decât atât, moleculele de CO sunt atât de mici, încât pot pătrunde chiar și în pereți. Sursa de monoxid de carbon nu trebuie neapărat să se afle în aceeași cameră. În multe cazuri, sursa pericolului – cum ar fi, de exemplu, un cazan pe gaz – se poate afla și în subsol.

„Monoxidul de carbon este cea mai frecventă cauză de intoxicație fatală în țările industrializate din întreaga lume”, explică Diana Celac, manageră de program la Agenția Austriacă de Dezvoltare din Moldova. „Acesta este motivul pentru care susținem inițiativa PNUD și, în acest fel, contribuim la prevenirea acestui pericol pentru siguranța oamenilor”.

Spotul social va fi promovat la posturile TV și radio, pe rețelele de socializare, în centrele comerciale și prin mijloace de transport în comun. În cadrul campaniei de informare, vor mai fi instalate panouri stradale pentru a sensibiliza publicul cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor.

În cadrul acestei campanii, pompierii și salvatorii au evaluat funcționarea a peste 7.000 de detectoare de fum, care au fost instalate anterior în gospodăriile persoanelor vulnerabile, dintre care 990 de detectoare au fost donate de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare și PNUD. Dispozitivele de avertizare au fost instalate acum un an în locuințele oamenilor în etate, familiilor cu mulți copii, dar și persoanelor care au în grijă oameni cu dizabilități. Salvatorii participanți au instruit cetățenii cu privire la importanța respectării regulilor anti-incendiu și, prin urmare, pentru a preveni tragediile provocate de incendiu. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în perioada ianuarie-noiembrie 2020 au avut loc 1580 de incendii, în care și-au pierdut viața 84 de persoane.

De la lansarea campaniei, conform datelor IGSU, detectoarele instalate au salvat deja patru familii de incendii în localitățile Hârtopul Mare și Zăicana din raionul Criuleni, precum și din Zberoaia și Grozești din raionul Nisporeni. Senzorul instalat în locuințele lor a detectat imediat fumul eliberat de  sistemele de încălzire defecte și a declanșat sistemul sonor de avertizare.

Sursa: PNUD Moldova


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork