Acum în direct

Title

Artist

Serverele submarine ale companiei Microsoft s-au dovedit a fi fiabile și eco friendly

Scris de la 17 septembrie 2020

Compania Microsoft a trasat rezultatele  proiectului Natick, care a durat doi ani, în timpul căruia a plasat servere puternice la fundul mării în containere sigilate.

Serverele submarine s-au dovedit a fi de aproximativ opt ori mai fiabile decât serverele terestre și mult mai ecologice, potrivit unui blog Microsoft.

Serverele consumă multă energie electrică și generează multă căldură. Pentru a le răci, de regulă, este instalat un circuit de apă: acest lucru crește costul și dăunează mediului, deoarece apa dulce este o resursă limitată pe planetă. Microsoft caută soluții la această problemă, încearcând să plaseze rafturi de computere în containere subacvatice marine, unde problema supraîncălzirii va fi rezolvată de la sine.

Primele teste ale sistemului Natick au avut loc în 2015, iar o verificare a stabilității pe termen lung au început în anul 2018. Centrul de date de testare a fost instalat la fundul mării în largul coastei Scoției, într-un container de marfă standard cu 12 rafturi cu 864 servere. Înainte de a fi scufundate, atmosfera naturală corozivă din interior a fost înlocuită cu azot pur.

Acum, doi ani mai târziu, muncitorii au ridicat recipientele și le-au curățat de alge și scoici. Înainte de deschidere, au fost prelevate probe de aer din camerele pentru servere sigilate. În medii întunecate și anaerobe, este puțin probabil ca bacteriile să se dezvolte, dar firele electronice pot elibera gaze pe care compania dorește să le ia în considerare.

Unele servere și cabluri pe parcursul celor doi ani s-au deteriorat, motivele defecțiunilor vor fi stabilite de specialiști în viitorul apropiat. Cu toate acestea, într-un container închis ermetic, fără nicio mentenanță, avariile au fost detectate de aproximativ opt ori mai puțin decât la serverele de la sol de o dimensiune similară. Motivul exact al unei diferențe atât de mari nu este încă cunoscut, posibil datorită atmosferei neutre, Microsoft speră să stabilească acest lucru și, dacă este posibil, să îl aplice în camerele convenționale de servere situate la sol.

Un alt avantaj al proiectului Natik este impactul său aproape nul asupra mediului. Serverul nu consumă apă dulce, carcasa în sine joacă un rol semnificativ în schimbul de căldură, care nu necesită o pompă.

Calculatoarele și sistemele de asistență Natick sunt complet independente și trebuie ridicate la suprafață pentru o întreținere de rutină la fiecare cinci ani. În plus, Microsoft se gândește la plasarea viitoare a acestor containere cu turbine eoliene, ceea ce le va face aproape complet neutre din punct de vedere ecologic.

Primul utilizator potențial al serverelor submarine este serviciul cloud Microsoft Azure. Acum, întrebarea principală cu privire la stocarea subacvatică este cât de extinsă poate fi această infrastructură, precum și fezabilitatea sa economică pentru utilizarea pe scară largă.

Omenirea a început recent să construiască obiecte mari sub apă, dar acestea pot aduce beneficii enorme. De exemplu, detectorul de neutrini ANTARES, pe lângă activitatea sa principală, poate detecta sunetele balenelor.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork