Acum în direct

Title

Artist

O cincime din emisiile mondiale de dioxid de carbon sunt legate de corporațiile transnaționale

Scris de la 9 septembrie 2020

Climatologii au descoperit că aproximativ 20% din emisiile globale de CO2 și alte gaze cu efect de seră sunt asociate cu lanțurile de producție și transport ale celor mai mari corporații transnaționale din lume. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică Nature Climate Change.

„Influența corporațiilor transnaționale asupra proceselor care au loc în afara granițelor țărilor în care își au sediul central este enormă. Dacă aceste companii oferă un exemplu pentru toată lumea și asigură o eficiență energetică ridicată în toate etapele ciclului de producție, acest lucru ar schimba radical întreaga luptă împotriva încălzirii globale „, – a declarat unul dintre autorii studiului, profesor la University College London Dabo Guan.

Majoritatea climatologilor nu au nicio îndoială că încălzirea  globală există și că s-ar putea schimba radical fața planetei dacă creșterea temperaturii nu poate fi menținută până la sfârșitul secolului 21 la valoarea de 1,5°C în comparație cu nivelurile preindustriale. Acest lucru este confirmat de datele a zeci de sateliți climatici, a miilor de stații meteorologice, a sondelor din Oceanul Mondial și sutelor de modele computerizate ale climatului planetei.

Pentru a preveni un astfel de scenariu, în decembrie 2015, Conferința climatică de la Paris a aprobat un acord pentru combaterea încălzirii globale. Iar în aprilie 2016, 192 de țări ale lumii l-au semnat. Toate statele care au acceptat acest tratat s-au angajat să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră în următoarele câteva decenii și să le mențină la un anumit nivel în următorii ani. Savanții speră că datorită acestui fapt va fi posibilă menținerea creșterii temperaturilor medii anuale la aproximativ 1,5-2 °С.

Chiar înainte ca Statele Unite să decidă retragerea din acord, mulți climatologi și economiști erau sceptici cu privire la șansele ca Acordul de la Paris să fie pus în aplicare, iar rata de creștere a emisiilor să fie redusă la zero. În special, au asociat acest lucru cu natura de compromis a documentului. Faptul este că conține o mulțime de indulgențe pentru țările lumii a treia sau obligații voluntare deliberat impracticabile din partea unor state.

După cum remarcă profesorul Guan și colegii săi, multe dintre aceste indulgențe, precum și pretențiile la procesul de negociere din partea țărilor lumii a treia, au fost asociate cu faptul că corporațiile transnaționale occidentale și-au plasat industriile „murdare” în țările în curs de dezvoltare. Drept urmare, aproape toate aceste emisii sunt excluse din țările în care aceste companii plătesc impozite și își primesc majoritatea profiturilor.

În noul studiu, climatologii au încercat să estimeze cantitatea de emisii care sunt asociate cu globalizarea și activitățile companiilor transnaționale. Savanții au calculat cât de multe gaze cu efect de seră au fost generate de filialele celor mai mari companii transnaționale în ultimii zece ani.

Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au analizat câți bani au investit aceste corporații în diverse industrii din țările în curs de dezvoltare și au comparat acest lucru cu cât de mult CO2 a fost generat de astfel de întreprinderi în general. Acest lucru a permis oamenilor de știință să estimeze ponderea emisiilor globale asociate cu activitatea economică și lanțurile de producție ale corporațiilor transnaționale.

S-a dovedit că, la începutul anilor 2010, acestea reprezentau aproximativ 22% din emisiile globale. În anii următori, această cifră a scăzut la 18,7% din cauza începutului proceselor de globalizare și a scăderii volumului investițiilor directe în economiile străine.

În ciuda acestui fapt, volumul unor astfel de emisii „ascunse” de gaze cu efect de seră sunt încă foarte mari. De exemplu, emisiile filialelor corporației franceze Total, care se află în țările în curs de dezvoltare, s-au dovedit a fi de doar zece ori mai mici decât volumul total de gaze cu efect de seră antropic generat de întreprinderile în întreaga Franță.

În plus, oamenii de știință au descoperit că un astfel de „export” de emisii a implicat nu numai corporațiile occidentale, ci și întreprinderile chineze. Volumul investițiilor lor în industria țărilor din Asia de Sud-Est în intervalul dintre 2011 și 2016 a crescut de aproximativ 10 ori.

Prin urmare, Guan și colegii săi propun reformarea sistemului calcul pentru CO2 și alte gaze cu efect de seră. Oamenii de știință cred că acestea ar trebui să fie direct legate de investițiile companiilor din unele țări în economiile altor state. Acest lucru, speră oamenii de știință, va transforma lupta împotriva încălzirii globale într-o inițiativă mai acceptabilă și mai echitabilă pentru locuitorii acelor țări unde  țările dezvoltate își „exportă” emisiile.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist