Zona Ramsar „Nistrul de Jos” are toate șansele să devină o atracție specială pentru turiști
Scris de EcoFM la 17 august 2020
În perioada 7-13 august, A.O. Renaşterea Rurală a petrecut două seminare-consultări publice în cadrul proiectului „Crearea Centrului multifuncțional „Dezvoltare durabilă pentru Zona Ramsar „Nistrul de Jos” realizat de A.O. Renaşterea Rurală în parteneriat cu A.O. ”Parcurile Viitorului” și Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, gestionat de A.O. EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.
Primul seminar: „Analiza opțiunilor Strategiei de Dezvoltare a Turismului în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, a avut loc în s.Grădinița, r.Căușeni. La seminar și consultări au participat reprezentanți ai APL-urilor din zonă (raioanele Căușeni și Ștefan-Vodă), activiști civici, experți în domeniu, reprezentanții ONG-urilor locale.
Seminarul din 13 august cu genericul: „Prezentarea oportunităților de dezvoltare a turismului ecologic, gastronomic și cultural în Zona Ramsar Nistrul de Jos” a avut loc în Chișinău, invitați, fiind reprezentanții și președinții Asociațiilor Ghizilor; Asociația Ghizilor și Translatorilor din R. Moldova; Agenția Patronala a Industriei Turismului; Agenția Pentru Investiții din Moldova; profesori-ghizi; parteneri ale proiectului: AO ADTM, AO Parcurile Viitorului. Ambele evenimente au fost moderate de Viorel Miron, reprezentantul Asociașiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
Managerul de proiect Viorica Ursu a declarat pentru EcoFM care este importanța acestor consultări-seminare și despre reacția și interesul participanților.
Viorica Ursu, manager de proiect
În
urma realizării seminarelor au fost completate chestionare unde respondenții au
răspuns la întrebări referitoare la:
– Atracțiile majore ale Zonei Ramsar Nistrul de
Jos;
– Infrastructura turistică a Zonei Ramsar Nistrul
de Jos;
– Oportunitățile de dezvoltare a turismului
ecologic, gastronomic și cultural în Zona Ramsar Nistrul de Jos.
În urma analizei rezultatelor chestionării va fi
creată Strategia de dezvoltare a turismului în Zona Ramsar Nistrul de Jos,
parte componentă a proiectului „Crearea Centrului multifuncțional de
dezvoltare durabilă pentru Zona Ramsar Nistrul de Jos”.
Despre cele mai interesante inițiative ale reprezentanților industriei turismului apărute pe parcursul seminarelor- consultări, expertul Viorel Miron a declarat următoarele:
Viorel Miron, expert