Schimbările climatice au redus arealul de reproducție de vară a speciilor de păsări migratoare
Scris de EcoFM la 1 iunie 2020
Schimbările climatice modifică zonele de reproducție de vară pentru păsările din America de Nord, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. În timp ce unele specii încep să asimileze noi teritorii, intervalele de reproducere ale altor specii sunt reduse, ceea ce în viitor poate duce la dispariția lor până la sfârșitul secolului XXI.
În ultima jumătate de secol, numărul păsărilor din America de Nord a scăzut semnificativ: estimările arată că numărul indivizilor a scăzut cu aproape trei miliarde. Deși aceste schimbări au afectat cele mai multe comunități biologice mari și grupuri taxonomice, cercetătorii au observat că, în timp ce dimensiunea populației speciilor migratoare a scăzut, dimensiunea populației de păsări care iernează pe continent, dimpotrivă, a crescut ușor. Un astfel de contrast accentuat, potrivit oamenilor de știință, sugerează că aceste grupuri sunt supuse unor amenințări diferite, iar capacitatea lor de a se adapta la schimbarea condițiilor de mediu poate varia foarte mult.
Oamenii de știință conduși de Clark S. Rushing de la Universitatea din Utah au decis să afle cum tendința observată poate fi asociată cu o creștere a temperaturii medii anuale în America de Nord. Ornitologii au comparat datele din Breeding Birds Survey, una dintre cele mai vechi și mai lungi programe de știință civilă din lume, care colectează informații despre migrația păsărilor din Canada și SUA în ultimii 50 de ani, cu date despre schimbările climatice. Pe baza acestui fapt, cercetătorii au creat un model care arată modul în care s-au schimbat intervalele de reproducere a 32 de specii de păsări native din estul Americii de Nord.
S-a dovedit că păsările care se reproduc și iernează în America de Nord din 1972 până în 2014 au crescut distanța migrațiilor lor, stăpânind treptat mai multe zone din nord. În același timp, păstrează teritoriile de sud, extinzându-și astfel raza de cuibărit. Autorii sunt de părere că acest lucru sugerează că speciile precum pănțărușul și Melanerpes erythrocephalus se pot adapta mai ușor la schimbările climatice.
În același timp, distribuția latitudinală a păsărilor din familia Icteridaelor și grupului Presurilor și a altor specii neotropicalecare migrează iarnă în Caraibe, America Centrală și de Sud, dimpotrivă, este în scădere. Limitele nordice ale zonelor de reproducție de vară ale acestor păsări nu se extind, în timp ce în sud sunt mutate spre nord. În această privință, autorii studiului se tem că dacă această dinamică persistă, atunci unele specii pot fi pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol.
Diferența observată între comportament și speciile neotropicale, potrivit ornitologilor, poate fi explicată prin faptul că acestea din urmă necesită multă energie pentru migrațiile pe distanțe lungi. În zonele tropicale, secetele au fost observate din ce în ce mai mult în ultimii ani, astfel încât păsările pur și simplu nu au suficientă hrană pentru a se aproviziona cu forțe pentru asimilarea de noi teritorii în nord. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că speciile al căror număr este în creștere, de asemenea, sunt mai susceptibile să extindă limitele arealului de cuibărire la nord, în timp ce speciile cu un număr în scădere tind să reducă granițele de sud. Aceste rezultate sunt conforme cu studiile anterioare și demonstrează relația pozitivă între tendințele populației și capacitatea de adaptare la schimbările climatice.