Acum în direct

Title

Artist

STUDIU: Animalele domestice transmit mai mulți viruși oamenilor comparativ cu mamiferele sălbatice.

Scris de la 29 aprilie 2020

Cercetătorii  Universității Californiene din Davis, au studiat relația dintre răspândirea virușilor, dispariția vieții sălbatice și degradarea mediului, titrează Phys.org. Pe măsură ce COVID-19 continuă să se răspândească în întreaga lume, apare întrebarea: pot fi asociate bolile infecțioase cu schimbările de mediu? Noul studiu afirmă că da.

Exploatarea faunei sălbatice de către oameni prin vânătoare, comerț, distrugerea habitatului și urbanizarea promovează un contact strâns între viața sălbatică și om, ceea ce crește riscul răspândirii virușilor. Cert este că animalele care sunt forțate să trăiască aproape de oameni, în caz de circumstanțe nereușite,  pot transmite anumiți viruși. Pentru acest studiu, oamenii de știință au compilat un set mare de date de 142 de viruși cunoscuți, care se răspândesc de la animale la oameni, precum și speciile care pot juca rolul de potențiale  gazde. Ei au studiat modelele de abundență ale acestor specii, riscurile de dispariție și principalele cauze ale reducerii.

S-a dovedit că animalele domestice în special vitele mari cornute, au transmis cel mai mare număr de viruși  oamenilor – de 8 ori mai mulți virusi  în comparație cu mamiferele sălbatice. Acesta este probabil rezultatul interacțiunii  frecvente și strânse cu aceste specii de-a lungul secolelor. Animalele sălbatice care se adaptează bine la un mediu dominant, de asemenea, transmit o mulțime de viruși. Acestea includ unele specii de rozătoare, lilieci și primate care trăiesc în apropierea locuințelor, precum și a fermelor, ceea ce  generează un risc ridicat de transmitere constantă a virușilor către oameni.

De asemenea, speciile pe cale de dispariție tind să fie sub controlul direct al oamenilor care încearcă să refacă populația, ceea ce duce, de asemenea, la un contact mai strâns cu oamenii. Liliecii au fost menționați în mod repetat ca o sursă de agenți patogeni cu „consecințe grave”, inclusiv SARS, virusul Nipach, virusul Marburg și ebolavirusuri, notează studiul.

Prin urmare, autorii solicită prudență atunci când interacționăm cu fauna sălbatică, dacă nu dorim un focar al unei noi epidemii.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork