Acum în direct

Title

Artist

Studiu: Cât plastic poate înghiți un animal?

Scris de la 9 aprilie 2020



O echipă de oameni de știință de la Universitatea Cardiff a abordat problema elucidării daunei cauzate de poluarea cu plastic dintr-o perspectivă neobișnuită: experții au calculat dimensiunea plasticului pe care animalele îl pot înghiți în funcție de lungimea corpului lor.

Sursa foto: https://www.living.anveya.com/

Deșeurile din plastic împreună cu apa și hrana ajung în toți reprezentanții faunei marine. Peste 690 de specii de animale marine și peste 50 de specii de apă dulce sunt cunoscute ca fiind afectate de această problemă. Pentru studiu, a fost examinat conținutul intestinal a peste 2 mii de animale marine: de la o larvă de 9 mm lungime până la o balenă cu cocoașă de zece metri.

Au fost analizate atât speciile vietăților marine de suprafață, ca spre exemplul crabul(Eriocheir sinensis) – care se întâlnește la o distanță de 25 metri de suprafața apei, dar și din adâncuri: balena cu cocoașă(Megaptera  novaeangliae) care se poate scufunda până la 4000 metri adâncime.  Acesta este primul studiu care analizează o gamă atât de largă de animale.

Oamenii de știință au descoperit numeroase exemple șocante în tubul digestiv a animalelor marine:  ghivece de flori și o pușcă în interiorul unei balene sau ambalaje din plastic pentru  banane în interiorul țestoaselor verzi. Și în toate cazurile s-a demonstrat că dimensiunea maximă a plasticului înghițit este de până la 5% din dimensiunea animalului.

„Încă știm puțin despre cum se hrănesc animalele în sălbăticie, așa că este greu de înțeles cât de mult plastic pot mânca. Aceste informații ne permit să măsurăm amploarea poluării „, a declarat Ifan Jâms, autorul studiului. Datele studiului pot fi utilizate pentru a evalua riscurile cu care se confruntă diferite specii din întreaga lume.




Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork