Acum în direct

Title

Artist

Declarație OMM: lunile următoare vor fi mai calde decât de obicei

Scris de la 5 martie 2020

Luna ianuarie a anului 2020 a fost cea mai caldă din istoria observațiilor. În lunile următoare, în mai multe părți ale globului, temperaturile aerului și oceanelor vor fi de asemenea, mai mari decât media – în parte datorită fenomenului El Niño, dar mai mult ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane, declară Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

Sursa foto: https://www.ayobandung.com/

„Anul 2016 a fost cel mai cald din istoria observațiilor, datorită efectelor combinate ale fenomenului El Nino și al încălzirii globale datorate activităților umane, iar anul 2019 a fost al doilea an cel mai cald din istoria observațiilor, chiar și în absența fenomenului El Nino . Tocmai am fost martorii celui mai cald ianuarie din istoria observațiilor. Acest efect produs în legătură cu schimbările climatice antropice, poate fi comparat din punct de vedere al puterii cu efectul oricăreia dintre forțele principale ale naturii ”, a declarat secretarul general al OMM Petteri Taalas.

El Nino este un fenomen natural asociat cu fluctuațiile temperaturii suprafeței oceanului în Pacificul ecuatorial, combinate cu modificări ale circulației atmosferice. Are un impact semnificativ asupra condițiilor meteorologice și climatice și este asociat cu fenomene atât de periculoase precum precipitațiile, inundațiile și seceta. De regulă, acțiunea El Nino duce la o creștere a temperaturilor globale, în timp ce La Niña generează efectul opus.

Potrivit OMM probabilitatea apariției El Niño sau La Niña în martie-mai 2020 este de 35% și respectiv 5%, iar în perioada iunie-august – 20-25 la sută pentru ambele fenomene.

Experții OMM au analizat acest fenomen și alți factori climatici și au ajuns la concluzia că în viitorul apropiat, este de așteptat o creștere a temperaturii suprafeței mării peste valori medii într-o parte semnificativă a regiunilor globului, atât în regiunile tropicale, cât și în regiunile extratropicale. Drept urmare, în martie-mai 2020 temperatura pe uscat, în special în latitudinile tropicale, va depăși media pentru această perioadă de timp.

„Chiar și acele luni în care nu există efectul El Niño au devenit mai calde decât în trecut, deoarece schimbările climatice au dus la temperaturi mai înalte ale aerului și suprafețelor mărine. Mai mult de 90 la sută din energia deținută de gazele cu efect de seră este destinată oceanelor, în rezultat conținutul termic al oceanelor se află la niveluri record ”, a mai subliniat Petteri Taalas. În următoarele câteva luni, se prognozează că precipitațiile vor fi peste medie, în special la nord de ecuator, în regiunile centrale ale Pacificului tropical și în sud-vestul Oceanului Indian. În cea mai mare parte a restului Pacificului tropical și extratropical vestic, probabilitatea de precipitații rămâne sub normal.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Continuați să citiți

Postarea următoare

Între DA și NU 09.03.2020


Thumbnail
Postarea precedentă

EcoFAMILY 05.03.2020


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork