Populația pinguinilor din Antarctica s-a redus în jumătate în ultimii 50 de ani
Scris de EcoFM la 13 februarie 2020
Oamenii de știință au numit încălzirea globală în Antarctica motivul declinului accentuat al populației de pinguini, cu 58 la sută în ultimii 50 de ani, relatează The Guardian.
Un grup de oameni de știință a petrecut o lună studiind puii de pinguin din Insulele Shetland de Sud din Antarctica. Cercetătorii consideră că încălzirea globală se află în spatele declinului accentuat al populației de pinguini.
Folosind drone și numărarea manuală, un grup din patru oameni de știință de la Universitatea Americană din Stony Brook a analizat 52.786 perechi de reproducție pe Insula Elefantului, ceea ce este cu 58 la sută mai puțin în comparație cu ultima cercetare, care a fost realizată în 1971.
Indicatori aproape similari au fost observați pe Insula Low, unde se află cea mai mare populație de pinguini din Antarctica. Potrivit profesorului Noah Stryker, această tendință indică o schimbare radicală a ecosistemului din Antarctica începând cu anii ’70. Oamenii de știință cred că cea mai probabilă cauză este perturbarea climatului. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a temperaturilor de iarnă în Peninsula Antarctică și în jurul acesteia cu 5°C. Recent, în Antarctica a fost înregistrată o maximă istorică de 18,3 ° C, care a depășit recordul anterior de 17,5°C.
Majoritatea speciilor de pinguini suferă de încălzire climatică. În urmă cu doi ani, oamenii de știință au avertizat că până la sfârșitul secolului XXI, 70% din pinguinii regali vor dispărea fie vor fi nevoiți să găsească noi locuri de reproducere. Un studiu anterior a descoperit că 60% din habitatele pinguinilor Adélie din Antarctica ar putea fi pierdute. Populația de pinguini este redusă la 40 la sută. Potrivit oamenilor de știință, în unele zone din Antarctica, din cauza încălzirii globale, există și posibilitatea scăderii populațiilor altor mamifere, inclusiv balenele și focile.