Acum în direct

Title

Artist

Raport ONU: Omenirea se îndreaptă sigur și continuu spre un mare dezastru

Scris de la 27 noiembrie 2019

Chiar dacă țările își îndeplinesc promisiunile în domeniul climei, până la sfârșitul secolului vom avea o creștere a temperaturii cu 3,2°C. Acordul de la Paris a stabilit un obiectiv clar – menținerea creșterii temperaturii cu 1,5°C, dar devine din ce în ce mai imposibil de realizat. Aceasta este concluzia noului raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).”Timp de 10 ani, în fiecare an, un raport privind emisiile de gaze cu efect de seră a devenit o adevărată alarmă – și în acești 10 ani, omenirea a contribuit la majorarea emisiilor”, a avertizat secretarul general al ONU, Antoni Guterres. – Acum, mai mult decât oricând, trebuie să asculți oamenii de știință. Dacă ignorăm avertismentele lor, ne vom confrunta cu noi furtuni catastrofale, căldură extremă și poluare care ne amenință viața. ”

Sursa: https://scottpeters.house.gov/

Autorii noului raport al Programului de mediu UNEP, afirmă că, în situația actuală, nu numai că nu vom îndeplini obiectivele acordului privind clima de la Paris, dar ne vom îndrepta continuu spre un dezastru. Reamintim că, în anul 2016, la Paris, statele au convenit să prevină o creștere a temperaturii medii globale cu mai mult de 2°C și chiar mai bine de a menține valoarea  la 1,5°C. Este adevărat, promisiunile de a lua măsurile adecvate  în primul rând pentru a reduce emisiile de CO2  sunt exclusiv voluntare. De exemplu, printre țările G20, care reprezintă 78% din emisiile de gaze cu efect de seră, 15 nu au prezentat niciun plan de reducere a emisiilor la zero. Mai mult, în loc să scadă, emisiile din ultimul deceniu au crescut cu 1,5 la sută. Potrivit oamenilor de știință, pentru a încerca totuși să se îndeplinească sarcina, este necesar să se reducă emisiile cu 7,8 la sută anual și trebuie luate măsuri drastice în acest scop.  UNEP bate alarma, când temperatura va crește cu 3,2°C până la sfârșitul secolului, animalele și plantele vor pieri masiv, iar multe zone ale planetei vor deveni nelocuite.

„Acest lucru sugerează că țările pur și simplu nu își pot permite să aștepte până la sfârșitul anului 2020, când (la conferința de la Glasgow) trebuie să își asume noi angajamente în domeniul climei”, avertizează Inger Andersen, director executiv al UNEP. „Fiecare oraș, fiecare regiune, fiecare companie, fiecare persoană trebuie să acționeze chiar acum și să acționeze activ.”

Autorii raportului consideră că creșterea temperaturii se poate menține în continuare la 1,5°C. Potrivit acestora, societatea realizează că măsurile de combatere a schimbărilor climatice au multe avantaje. În unele țări, energia regenerabilă este deja mai ieftină decât în altele. Tehnologiile sunt deja aplicate pentru a permite trecerea la o economie ecologică. Raportul conține recomandări specifice în domeniul energiei și utilizarea ecologică a diverselor materiale.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork