Acum în direct

Title

Artist

Uniunea Europeană a finanțat crearea unei hărți globale a mirosurilor

Scris de la 14 august 2019

Uniunea Europeană a finanțat crearea unei hărți globale a mirosurilor neplăcute, care ar ajuta cetățenii obișnuiți (în primul rând turiștii) să evite astfel de locuri, iar autoritățile și ecologiștii să identifice și să rezolve problema, sau cel puțin să-i atenueze consecințele.

Pentru acest proiect, a cărui idee a apărut în anul 2016, Comisia Europeană a alocat 3 milioane de euro. Drept urmare, s-a născut aplicația mobilă gratuită OdourCollect, care vă permite să marcați pe hartă locurile în care o persoană s-a confruntat cu un miros neplăcut.

Sursa foto: www.rfi.ro

Experimentul, care intră în faza finală, se desfășoară în mai multe orașe din întreaga lume: Barcelona (Spania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria), Porto și São João da Madeira (Portugalia) și de asemenea în Chile și Uganda. Principalul oraș catalan are numeroase surse de mirosuri neplăcute. Aici locuesc peste 1,5 milioane de oameni, fără a număra turiștii care lasă în urma lor munți de gunoi (260 de mii de tone de deșeuri solide pe an), de asemenea, aici găsim un port maritim, precum și o serie de instalații industriale.

După cum remarcă unul dintre autorii proiectului, inginerul chimic spaniol Rosa Arias, efectele mirosurilor neplăcute pot duce la consecințe negative asupra sănătății, pot provoca dureri de cap, iritații ale pielii și ochilor, insomnie, stres și probleme de respirație. Cu toate acestea, țările încă nu au legislație pentru a reglementa această problemă. Dar nasul uman face posibilă identificarea unui pericol grav, de exemplu, sulfura de hidrogen este un gaz extrem de toxic, mirosul caracteristic al ouălor putrezite accentueaza mirosul acestuia.

„Atunci când aplicația va aduna suficiente informații despre o regiune, rezidenții vor putea folosi harta mirosului pentru a face presiuni asupra politicienilor pentru a combate poluarea aerului”, explică Arias, adăugând că plângerile privind mirosurile neplăcute ocupă al doilea loc după plângerile de zgomot.

Aplicația – test determină locația persoanei, iar utilizatorul descrie mirosul pe care l-a întâlnit, evaluând cât de neplăcut este pe o scară de la 1 la 6. Datele colectate vor fi verificate de grupuri de experți și apoi folosite pentru identificarea locurilor unde există probleme și pentru a găsi soluții pentru acestea. «Informațiile de la rezidenții locali sunt cruciale pentru acest lucru», subliniază Arias. Între timp, câteva zeci de voluntari care au urmat o pregătire specială parcurg străzile pentru a identifica mirosurile neplăcute.


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork