Acum în direct

Title

Artist

Valeni, primul sat din Republica Moldova, integrat in programul de accelerare rurala Antreprenoresti al Fundației Romanian Business Leaders.

Scris de la 9 august 2019

Vineri și Sâmbătă, 26 & 27 iulie, la Văleni – un sat de poveste aflat la doar 30 km de orașul Galaţi, în sudul Republicii Moldovei – au poposit fondatorii şi membrii proiectului Antreprenoreşti al Fundației Romanian Business Leaders (RBL), cea mai mare asociație de antreprenori de succes din Romania, pentru a adopta, în cadrul programului, acestă comunitate în curs de dezvoltare, aflată în inima primei Rezervații a Biosferei UNESCO din Moldova- ”Lunca Prutului de Jos”, la invitația lui Nicu Știrbeț, cofondator al Complexului turistic Eco-Village Văleni, Președinte al A.O. Ecoscut și organizator al evenimentului. Astfel, Văleni devine prima comunitate de pe malul stang al Prutului, si a 5-a comunitate per total,  ce se alătură acestui proiect de suflet . Acest eveniment vine in completarea programului de dezvoltare rurala ”ReDescopera Lunca Prutului”[1], initiat de A.O. Ecoscut si Eco-Village Valeni, in urma Panelului „Turism si Dezvoltare Rurală„[2], al celei de-a V-a Gale a Studentilor Originari din Republica Moldova.

Ceea ce i-a atras pe antreprenorii din RBL este atmosfera de poveste, creată de comunitatea locală care își continuă viața între dealurile argiloase ”Colinele de Aur ale Văleni-ului” şi Rezervația Biosferei ”Lunca Prutului”, o adevarată mică ”Delta Dunării a Moldovei”; reprezentând imaginea unui sat tipic moldovenesc cu toate împrejurimile pitorești, cu ospitalitatea moldovenească, cu tradițiile şi obiceiurile locale păstrate cu sfinţenie, cu bucatele şi vinurile specifice zonei, cu dansurile și cântecele străvechi, pe care vor să le împartă cu toți oaspeții care vin să îi cunoască.

Agenda

Weekend-ul la Văleni a început cu o plimbare la “Panoramă” unde oaspeţii s-au putut bucura de un apus absolut superb şi o imagine de ansamblul a Luncii Prutului.  De asemenea s-a vizitat Podul lui Petru Rareş pe baza căruia este construită legenda satului care spune că acesta se afla la bălțile cu pește de lângă satul Văleni atunci când au decis boierii moldoveni să-l pună domn peste Țara Moldovei. Ajunși la lac, excursia a continuat cu o plimbare cu barca printre nuferi şi stoluri de pelicani, dar şi cu o plimbare cu căruța prin Rezervație.

Evenimentul s-a culminat cu o conferinţă, organizată în cadrul Muzeului de Istorie și Etno-grafie din localitate, cu participarea atât a antreprenorilor din România, cât și a celor locali, precum si reprezentanți ai autorităților locale și raionale, unde s-a dezbătut potenţialul turistic al zonei şi posibilităţile acesteia de promovare şi dezvoltare. S-a dezbatut si implicarea antreprenorilor din Romanian Business Leaders in dezvoltarea durabilă a zonei prin dezvoltarea potențialului turistic local, crearea produsului turistic și conectarea si promovarea antreprenorilor locali la piața din România.

Spre seară oaspeţii au fost întâmpinaţi cu muzică şi voie bună de către nea Bejenaru, meșter de tobe, de soția acestuia Tatiana Bejenaru și un vecin din mahala care cântă până și „Despacito” la acordeon. De asemenea oaspeţii au fost invitaţi să deguşte câteva sortimente de vin în beciul domnului Știrbeț, cel care și îl produce din strugurii culeși de pe podgoriile proprii. Doar să știți că la Văleni „se bea cu măsura” chiar și „la botul calului”.

Duminică la prânz, oaspeții din Antreprenorești, au avut șansa să observe comunitatea locală prinzând viață în cadrul Târgului de Meșteri populari, organizat cu ocazia venirii in localitate a unui grup de 200 de turişti germani veniți pe Dunăre cu un vas de croazieră, ce au trecut pragul Muzeului ”Curtea Țărănească”, parte al Complexului turistic Eco-Village Văleni. Aceștia au fost întâmpinați cu mult drag și căldură de ansamblul folcloric Crăiţele care au cântat şi dansat în stil moldovenesc. Vizitatorii şi-au putut achiziţiona suveniruri precum şosete tricotate, ii, covoare, mileuri, piei şi blănuri, obiecte decorative, ilustraţii, lucrate manual de către comunitatea locală. De asemenea oaspeții noștri dragi s-au înfruptat din bucatele tradiționale moldovenești: posmezi, sarmale, tocană cu mămăligă și brânză, vin din producția proprie, totul fiind învăluit într-o atmosferă de sărbătoare, joc, dans și voie bună.

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat, totalizând pînă acum antreprenori și lideri de business ce conduc companii de top, insumând peste 13.5% din GDP-ul României. Scopul fundației este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii, atât de acasă, cât ți din afara granițelor. Pentru detalii, accesați www.rbls.ro.

Despre Antreprenorești – Adoptă un Sat

Proiectul Antreprenorești, inițiativă apărută spontan la Summit-ul RBL din 2016, își propune să creeze strategii de dezvoltare viabile pentru perioada 2017- 2020 pentru minim zece comune selectate. Concret, proiectul urmărește să producă rezultate palpabile și replicabile în comunitățile rurale din România, prin transfer de know-how specific (fonduri europene, management, schimb de experiență etc.), mentorat pentru antreprenori și administrație locală și prin identificarea potențialului local de dezvoltare economică. Pentru detalii, vă invităm pe www.antreprenoresti.ro .

                   *Echipa Antreprenorești – Adoptă un Sat: Daniela Mariscu -Aquatica Experience; Mihail & Mirela Ungurenus- Livada Bunicului; Marius Bostan- antreprenor in serie, initiator al Repatriot; Felix Daniliuc – Raiffeisen Leasing, Mihai Marcu – MedLife, Sorin Ignat – Banca Transilvania, Felix Tătaru – GMP Grup, Alexandru Potor – FNGAL, Felix Pătrășcanu – FAN Courier,  Ioana Traistă – Fundația PACT, Gabriel Istoc – B-team Consult and Services, Laura Popa – FNTM și alți antreprenori de succes.

Despre Programul de Dezvoltare Locală ”ReDescoperă Lunca Prutului”

Proiectul ”ReDescoperă Lunca Prutului” este o mișcare locală, initiată de A.O. Ecoscut si Eco-Village Văleni, cu suportul Global Environment Fund (GEF), USAID Moldova si al Biroului cu Relatii cu Diaspora, cu scopul de a facilita eforturile de dezvoltare a Luncii Prutului prin turism sustentabil; construită în urma unui studiu academic[1], în parteneriat cu Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie; și derivata din Planul de acțiuni prezentat în cadrul Panelului tematic „Turism și dezvoltare rurală”[2] al celei de-a Va ediții a Galei Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM). Concret, in cadrul Poriectului s-a organizat o campanie de crowdfunding[3] si un seminar tematic[4] pentru coagularea comunității locale, crearea si imbunătățirea infrastructurii turistice de pe traseul turistic „Drumului lui Petru Rareș”, parte al acestei rute (instalarea indicatoarelor turistice, unui loc de joaca pentru copii si o scena de vara, precum si turnuri la inaltime si foisoare rustice, ce vor fi montate de-a lungul traseului, pana in 2020). De asemenea, proiectul presupune promovarea locurilor turistice naturale, pe piața internațională si advocacy printre comunitatea locală privind necesitatea protejării mediului.

 

Autor: Nicu Știrbeț

[1] N. Știrbeț (2016), The Eco-Tourism (R)Evolution in Moldova , University of Aberdeen

[2] http://galastudentilor.md/paneluri/#1513557176942-39e61450-02b8

[3] https://guvern24.md/en/projects/traseul-eco-turistic-drumul-lui-petru-rares/

[4] https://www.facebook.com/complexvaleni/videos/325951374625159/

 

 

 

 

 

 


Continuați să citiți

Postarea următoare

Între DA și NU 12.08.2019


Postarea precedentă

Între DA şi NU 09.08.2019


Acum în direct

Title

Artist

artwork
Song
Artist
artwork